Gevaarlijk veel PFAS in eieren van hobbykippen in de buurt van chemiefabriek Chemours

Eggs” by BWJones is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Vervuiling 

NRC onderzocht de eieren van hobbykippen uit de omgeving van chemiefabriek Chemours. In veel gevallen bevatten die veel te veel PFAS. Dat is gevaarlijk. „Het eten van deze eieren is schadelijk voor de volksgezondheid, met name voor kinderen.”

De kippen van Marco leggen goed. De veertiger deelt een kippenhok met zijn buren op het braakliggende landje achter zijn huis. Vanaf zijn keukentafel kijkt de geboren Sliedrechter uit op de teflonfabriek van Chemours in Dordrecht, aan de andere kant van de Merwede. In 2018 kwam het advies om geen groente en fruit uit eigen tuin te eten in de directe omgeving van de fabriek, vanwege vervuiling met PFAS. Sindsdien eet het gezin van Marco uit voorzorg ook geen eieren meer.

NRC verzamelde dit voorjaar meer dan veertig eieren van negen particulieren en boeren in een straal van zes kilometer rond de teflonfabriek en liet ze analyseren op PFAS door een laboratorium van de Vrije Universiteit in Amsterdam. PFAS zijn een verzameling chemische stoffen die veel worden gebruikt door de chemische industrie, die nauwelijks afbreken en giftig kunnen zijn. De stoffen verlagen de weerstand en zijn in hoge concentraties kankerverwekkend.

Het eten van eieren van scharrelkippen rondom chemische fabrieken draagt volgens internationaal onderzoek bij aan een ongezond hoge concentratie PFAS in het bloed van omwonenden. In Nederland is het voor het eerst dat er rondom een fabriek onderzoek is gedaan naar PFAS-vervuiling van eieren. Ondanks meerdere signalen over het gevaar van besmette eieren hebben overheidsinstanties als het RIVM dit nog niet onderzocht.