SHA DE BRUG: Werken aan rechten voor huurders
Als huurder kun je te maken krijgen met renovatie of sloop/nieuwbouw van je woning. Of misschien heb je daar al mee te maken. Je wilt dan natuurlijk weten wat je te wachten staat. En waar je recht op hebt. Vanuit die gedachte komt er in Rotterdam een Stedelijk Sociaal Statuut. De Brug werkt mee aan de totstandkoming van dit statuut. Hiermee zijn we inmiddels al een eind op weg. Graag praat ik je hierover bij. In het Stedelijk Sociaal Statuut regelen we de rechten en plichten van Rotterdamse huurders bij renovatie en sloop/nieuwbouw. Nu regelen woningcorporaties dat vaak zelf, waardoor het overal anders kan zijn. In het nieuwe statuut staan dadelijk bindende afspraken tussen de gemeente Rotterdam en alle huurders en woningcorporaties in de stad. Dus of je nu bij Havensteder huurt of bij een andere woningcorporatie: iedere huurder heeft straks dezelfde rechten en plichten.
Aanleiding voor de ontwikkeling van het Stedelijk Sociaal Statuut waren een aantal sloop- en renovatieprojecten die niet goed verliepen. Bijvoorbeeld in de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid. Hier sloopte woningcorporatie Vestia, ondanks hevige protesten van bewoners, ruim 500 sociale huurwoningen. Daar komen zo’n 500 nieuwe woningen voor terug. Slechts een kwart daarvan zijn sociale huurwoningen. De meeste huurders kunnen dus niet terugkeren naar hun geliefde buurt. Met het nieuwe statuut moeten zulke projecten beter geregeld en begeleid worden. We trekken niet alleen alles gelijk, maar regelen ook andere dingen. Bijvoorbeeld meer zeggenschap voor bewoners en onafhankelijke begeleiding. Het statuut komt tot stand in een kernteam. Hierin zitten vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Ook De Brug is hierin vertegenwoordigd. Sinds 2021 overleggen we met de andere kernteamleden over de onderwerpen die in het statuut komen. Ook werken we het statuut voor een groot deel uit. Hierin hebben we aandacht voor onderwerpen als bewonersondersteuning, recht op terugkeer en de spijtoptantenregeling. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om mijn waardering uit te spreken naar de leden van het kernteam. De afgelopen twee jaar hebben we ontzettend veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van het statuut. Laten we vooral ook niet vergeten dat de vertegenwoordigers van de huurdersorganisaties, ook die van De Brug, vrijwel allemaal vrijwilligers zijn. Zij vervulden hun kernteamtaken – en dat waren er nogal wat – volledig in hun vrije tijd!
Inmiddels ligt er een eerste versie van het statuut. Deze is nog niet tot in detail uitgewerkt, maar wel ver genoeg om met een bredere achterban te bespreken. In ons geval zijn dat de huurders van Havensteder. Naar verwachting wordt deze bespreking in het najaar georganiseerd, samen met de andere huurdersorganisaties binnen het Gemeenschappelijk Overleg Huurdersorganisaties (GOH). We houden je hierover op de hoogte en hopen dat je erbij aanwezig bent. We zijn benieuwd naar jouw mening!
Dit was mijn laatste column voor De Brug. Per 1 september neemt mijn collega Dennis de Lange deze plek over omdat ik als voorzitter aftreed. Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie interesse in mijn bijdrage de afgelopen jaren. Steve Fok | voorzitter De BrugBRON: