Rechter in Montana geeft jongeren in de VS voor het eerst gelijk in klimaatzaak

Justitia” by Barbro_Uppsala is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Klimaatverandering Zestien jongeren klaagden de staat Montana in 2020 aan. Montana staat de productie van steenkool en gas toe, wat volgens de jongeren hun recht op een schoon milieu schendt.

Een rechtbank in Montana heeft maandag in een klimaatproces voor het eerst in het voordeel geoordeeld van een groep Amerikaanse jongeren. Zij beschuldigen de staat ervan hun rechten op een schoon milieu te schenden.

Volgens de rechter schendt Montana de rechten van de jongeren met beleid dat geen rekening houdt met het klimaat. „Eisers hebben een fundamenteel grondwettelijk recht op een schone en gezonde omgeving”, aldus de meer dan honderd pagina’s tellende uitspraak.

De zestien jongeren klaagden de staat aan in 2020 omdat de toestemming van Montana voor de productie van steenkool en aardgas volgens hen de klimaatcrisis verergerde. Volgens de jongeren hebben zij schade geleden door de „gevaarlijke gevolgen van fossiele brandstoffen en de klimaatcrisis”, waar kinderen „voornamelijk kwetsbaar” voor zijn.

Sinds 1972 staat in de grondwet van Montana dat de staat verplicht is het milieu te beschermen. „De staat zal een schoon en gezond milieu in Montana behouden en verbeteren voor huidige en toekomstige generaties”, aldus de wet.