Duurzaam bankieren: hoe pak je dat aan?

Aquatic Ambiance, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Bankieren met oog voor dierenwelzijn, mensenrechten en klimaatverandering. Het klinkt mooi, maar bestaat er werkelijk zoiets als duurzaam bankieren? En zo ja, hoe doe je dat dan?

Vegan knakworsten, een tweedehandstrui of een treinkaartje naar een klimaatdemonstratie in Den Haag. Welke aankopen je als duurzame consument ook doet, één ding is zeker: ze moeten allemaal worden betaald. En dat gebeurt anno 2023 in veruit de meeste gevallen – die honderd euro in de sokkenlade daargelaten – via een bankrekening.

An sich geen probleem. Maar als je erachter komt dat dezelfde bank die jouw treinvakantie en fairtrade kleding mede mogelijk maakt volop belegt in fossiele brandstoffen of wapens, voelen die ‘duurzame’ aankopen toch wat minder smetteloos dan voorheen. De oplossing lijkt simpel: kies een duurzame bank. Maar bestaat er überhaupt zoiets als duurzaam bankieren?

Het antwoord op die vraag hangt af van wat jij onder duurzaamheid schaart, zegt Bert Scholtens, hoogleraar duurzaam bankieren en financieren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Duurzaamheid is volgens hem allang geen eenvoudig, afgebakend concept meer. “De academische definitie, die eind vorige eeuw ontstond, is dat duurzaamheid zowel sociale aspecten als milieuaspecten en intergenerationele aspecten kent. Maar sindsdien zijn er talloze vrijzinnige interpretaties op losgelaten door bedrijven en marketeers.”