Botnetwerk met 7,6 miljard gestolen wachtwoorden ‘onschadelijk’ gemaakt

A person with handcuffs holding a sign that says fraud
Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels

Het grootste wereldwijde botnet Qakbot is na een internationale actie van politie- en justitiediensten ‘onschadelijk’ gemaakt. Dat maakt het OM bekend. Het is ‘de grootste operatie ooit’ tegen een zogenoemde botnet infrastructuur. Zeker 7,6 miljard gestolen wachtwoorden en e-mailadressen zijn veiliggesteld.

Qakbot staat volgens het OM ook bekend als ‘Qbot en ‘Pinkslipbot’ en zou het voor cybercriminelen mogelijk maken om vooral ransomeware-aanvallen uit te voeren, financiële fraude en andere misdrijven te plegen. “Het is een kwaadaardig programma waarmee criminelen van afstand je computer kunnen besturen”, legt cybersecurity-expert Willem Zeeman van Fox-IT uit. “Ze kunnen zien wat je intypt en wachtwoorden stelen.”

[…]

Van malware af komen

Computers ‘geïnfecteerd’ met Qakbot konden met een update van de malware af komen. Zeker 700.000 computers zijn het afgelopen jaar wereldwijd getroffen door het botnetwerk.

De politie- en justitiediensten schatten dat het botnet voor honderden miljoenen euro’s schade heeft toegebracht aan bedrijven en overheidsinstellingen. Op de website van de politie kun je nagaan of jouw inloggegevens voorkomen in de op dit moment geverifieerde dataset uit dit onderzoek.

“Als je daar tussen staat, is het verstandig om je wachtwoorden opnieuw in te stellen en je computer na te laten kijken”, zegt Zeeman.