Zware industrie in Nederland krijgt het moeilijk door goedkope stroom nabij de evenaar

Landen met veel zon en wind kunnen gaan concurreren met de Nederlandse basisindustrie. Want waarom zouden die landen niet zelf ammoniak maken of hun ijzererts bewerken?

Spot de Gifwolk frissewind.nu BO Greenpeace Tata Steel

Wat betekent het voor de Nederlandse industrie dat de goedkope energie voor het oprapen ligt in landen met meer zon, wind en ruimte? Een mogelijk gevolg is dat een deel van de industrie naar het buitenland verhuist, zeggen onderzoekers van CE Delft maandag in het rapport Verkenning van een fossielvrije industrie, geschreven in opdracht van milieuorganisatie Natuur en Milieu.

Landen die hernieuwbare elektriciteit opwekken en daarmee de gewilde groene waterstof maken, kunnen dat verkopen aan bedrijven in Nederland. Zoals aan Tata Steel, dat met het waterstof ijzererts wil omzetten in ruwijzer, om daar dan staal van te maken. Maar waarom zouden landen die over ijzererts en groene stroom beschikken, zoals Australië en Brazilië, dat ruwijzer niet zelf gaan maken? Tata kan dat ruwijzer kopen om staal te maken, maar zal er meer voor betalen dan voor ijzererts.

Een belangrijke factor is dat hernieuwbare energie in landen met veel zon, wind en ruimte goedkoper wordt dan in Nederland, zeggen de onderzoekers. Ook als Nederland in 2050 70 GigaWatt aan windenergie op de Noordzee heeft staan.

[…]

Beeld Anne Blaak

[…]

Het rapport, dat minister Micky Adriaansens (economische zaken en klimaat) maandag in ontvangst heeft genomen, schetst hoe de Nederlandse industrie in 2037 fossielvrij kan worden. “Dat klinkt radicaal, maar is het niet”, zegt Prins. “Brussel wil dat de industrie in 2039 klimaatneutraal is. Dit onderzoek gaat een stapje verder, namelijk twee jaar eerder terug naar nul fossiele brandstoffen.” Kampman: “Om dat te bereiken moet je ervoor zorgen dat schone productie voor bedrijven een beter verdienmodel is dan fossiele productie.”