Wie slavernij-excuses ‘onzin’ vindt heeft pech: ‘Gemeenschappelijk proces’ start nu pas
‘Onzin’ en: ‘Ik wil er nu niks meer over horen’. Dat zijn óók reacties op de excuses van de koning voor het slavernijverleden. Maar wie nu al klaar is met de discussie heeft pech: het begint pas.
‘Er zijn ook inwoners van Nederland die het aanbieden van excuses zo lang na de afschaffing van de slavernij overdreven vinden.’ Het waren niet de woorden uit de mond van koning Willem Alexander die de meeste aandacht kregen. Ze zorgden ook niet voor tranen en applaus, zoals zijn excuses en vraag om vergiffenis.
Maar ze zeggen veel. Want inderdaad: er zijn ook Nederlanders die helemaal niet zitten te wachten op een discussie over het slavernijverleden. Dat waren de mensen die niet in het Oosterpark waren, maar zich thuis op sociale media afvroegen ‘waar we nog meer excuses voor aan gaan bieden’. En die zeiden: ‘Ik wil er nu niks meer over horen’.
Geen ontkomen aan
Toch is aan dat laatste geen ontkomen. Want met de excuses van de koning begint het pas, zeggen experts. ,,Nu start het bredere, maatschappelijke gesprek over wat herstel eigenlijk is. Dat is een gemeenschappelijk proces en gaat ook over wat voor maatschappij wij willen zijn”, zegt hoogleraar Nicole Immler (Universiteit Humanistiek in Utrecht). De koning nam er zelf al een voorschot op in zijn toespraak: het zal ook draaien om racisme. Om de economische disbalans in Nederland, maar ook op de eilanden die Nederlandse koloniën waren.