Seniorensteden zijn de oplossing van de ouderenzorgcrisis
Volkshuisvesting
De kabinetsplannen om een miljoen woningen te bouwen zijn ongeloofwaardig. We moeten omdenken meent Wouter Bolsius. Dat betekent seniorensteden bouwen in de krimpregio’s.
Waar we in Nederland ook over van mening verschillen, er is in ieder geval consensus over een aantal bedreigingen van dit supergave land. Dat is dat er een enorm (groeiend) tekort aan woningen is voor ouderen. Daarbij moet de ouderenzorg aan huis maar dat is sowieso niet betaalbaar en er is veel te weinig zorgpersoneel. En, inmiddels ook evident; platteland en stad zijn mijlen uit elkaar gegroeid, een kloof die zijn weerslag vindt in kiesgedrag en polarisering. Krimpregio’s zijn het gevolg van een terugtredende overheid.
Minister Conny Helder (Langdurige Zorg, VVD) zegt tegen Trouw dat „in paniek raken en niets doen geen optie” is. Maar intussen doet zij niets. De oplossing van dit kabinet is vooralsnog dit: in de komende tien jaar bouwen we in Nederland één miljoen woningen en daarvan is een derde geschikt voor de ouderen en hiermee is het woon- en zorgvraagstuk voor senioren opgelost.
Aangezien de oudere het liefst in de eigen buurt blijft en prefereert om in kleine hofjes te wonen en ook dicht bij voorzieningen, komen die driehonderdduizend woningen in de bestaande stad inclusief de verpleegzorgplekken. Goed voor de bestaande stad en de immer groeiende Randstad, de periferie trekt vanzelf weer bij. Krimpgebieden zijn heerlijke buitenplaatsen, net als vroeger en juist daardoor buitengewoon geschikt voor ontspanning en toerisme.
[…]
Vanzelfsprekend zou het een duurzaam en groen ontworpen project moeten zijn waarin juist de kleine schaal te vinden is. Waar alle categorieën te vinden zijn, betaalbaar, duur, sociaal, huur, koop maar ook diverse woonvormen, in een inspirerend landschap. Want, zijn immers niet deze gebieden nu al zeer aantrekkelijk voor dagtoerisme van ouderen?
Tenslotte, lang niet iedereen wil wonen in een andere regio en met alleen ouderen, begrijpelijk. Dat is ook niet noodzakelijk; een gemeenschap van tienduizend inwoners is al goed. Maar het kan wel een wezenlijke flinke bijdrage leveren en als er maar genoeg geïnteresseerden zijn dan creëert het wel een deel van de oplossing: een Senioren Vinex Programma ontwikkeld door een vooruitstappende overheid.
Immers, in dit tempo met de complicaties van ontwikkeling in de bestaande stad, gaat het niet lukken.