Gemeenten gaan eigen groene ambities niet halen

sea, wind turbines, wind farm
Photo by ELG21 on Pixabay

Energietransitie 

Te weinig windmolens en zonnepanelen: veel regio’s hebben nog niet de helft van de beoogde duurzame energie opgewekt, blijkt uit een tussenrapportage. Wie eerder én intensiever verduurzaamde, is beter op weg. Zo lijken Hoeksche Waard en Groningen hun doelen wel te halen.

Het gaat gemeenten niet lukken om in 2030 zoveel duurzame energie op te wekken als ze zichzelf ten doel hadden gesteld. Projecten voor windmolenparken of zonnepanelen zijn vertraagd of geannuleerd, vergunningstrajecten blijken stroperiger dan voorzien en soms zit het energienet te vol om daar nog nieuwe, duurzame energie op aan te sluiten.

Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerde jaarlijkse tussenrapportage van de Regionale Energiestrategieën (RES). In die 30 regio’s werken gemeenten samen aan de verduurzaming van Nederland. Ze voeren daarmee een deel uit van het in 2019 gesloten Klimaatakkoord. Daarin was vastgelegd dat Nederland in 2030 70 procent van zijn energie uit duurzame bronnen moest halen, wat neerkwam op 35 terawattuur duurzame opwekking op land, door windmolens of zonnepanelen. Dat doel gaat waarschijnlijk wel gehaald worden.

Maar gemeenten zelf zijn ambitieuzer. Ze willen in 2030 55 terawattuur aan duurzame energie opwekken, een ambitie die ze uitwerken in regionale verduurzamingsplannen, windmolenparken en zonneweides (een perceel of weide met zonnepanalen). Doordat de energievraag in Nederland groeit, betekent het niet realiseren van die ambities dat langer méér fossiele brandstoffen zullen worden gebruikt.

[…]

99 windturbines

De omvang van de resterende opgaves verschilt sterk per regio. Regio’s als de Hoeksche Waard, Groningen en Amersfoort lijken hun doelen wel te gaan halen. Wie eerder begon én intensiever werk maakte van verduurzaming is beter op weg dan regio’s die minder ambitieus waren en later begonnen, constateert de tussenrapportage. Zo liggen de gerealiseerde en nog geplande opwek van bijvoorbeeld de regio Zuid-Limburg ver af van het doel dat ze zelf stelde.

Die resterende opgaven kunnen ook heel concreet worden gemaakt. Zo zou Midden-Holland, de RES-regio rondom Gouda, nog zo’n tweehonderd voetbalvelden moeten volleggen met zonnepanelen. En om slechts de ‘onderkant’ van haar eigen ambities te halen, moet de regio Rotterdam-Den Haag minstens 99 windturbines bouwen, blijkt uit haar rapport, of een stuk grond ter grootte van Delft bedekken met zonnepanelen.