Plassen en sloten in wijde omtrek Chemours-fabriek zwaar vervuild met PFAS

aerial view of city buildings during daytime
Photo by Aron Marinelli on Unsplash

Water in sloten, zwem- en natuurplassen in een omtrek van zeker 15 kilometer rondom de Chemours-fabriek (vroeger Dupont) in Dordrecht is zeer ernstig verontreinigd met giftige PFAS. In het hele gebied liggen de PFAS-concentraties ver boven de norm die het RIVM veilig acht. Dat blijkt uit metingen van het oppervlaktewater door Waterschap Rivierenland die Zembla in bezit heeft. PFAS-expert en milieuchemicus Chiel Jonker van de Universiteit Utrecht analyseerde de metingen voor Zembla: “Het gaat om concentraties PFOA en GenX die ik nog nooit eerder heb gezien in oppervlaktewater.”

De Chemours-fabriek in Dordrecht loosde decennialang de giftige en kankerverwekkende PFAS-variant PFOA in het water en in de lucht. Pas toen PFOA in 2012 door de overheid streng werd gereguleerd, stopte het chemieconcern met het gebruik van de gevaarlijke stof.

TV UITZENDING ZEMBLA

Do 29 jun 10:00 – Seizoen 20 Afl. 9 – De PFAS-verspreiding

Omwonenden van de Chemoursfabriek in Dordrecht schrokken enorm van de onthullingen in de Zembla-uitzending De PFAS-Doofpot. Daarin blijkt dat DuPont (nu Chemours) 30 jaar geleden al wist dat ze het grondwater onder de fabriek en in de omgeving ernstig vervuilden met grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende PFAS. De Tweede Kamer eiste een hoorzitting met de huidige directeur van Chemours. Intussen zijn omwonenden boos en hebben ze veel vragen, want hoe ernstig is de situatie? In deze Zembla Extra publiceren we cijfers over de PFAS-vervuiling in de directe omgeving van Chemours, met PFAS-waarden die duizenden keren boven de norm zitten.