Overstappen naar een vast energiecontract: wel of niet doen?

© pure-energie.nl PURE ENERGIE

Nu het volop zomer is denk je er misschien niet meteen aan: het afsluiten van een vast energiecontract. Maar sinds een maand is het bij steeds meer leveranciers mogelijk om toch weer een vast contract af te sluiten. Is het handig om dat nu te doen? Of kun je beter wachten tot de koude dagen weer aanbreken?

Energiecrisis

Het lijkt alweer even geleden dat de oorlog in de Oekraïne uitbrak. Een van de gevolgen van deze oorlog voor ons in het Westen was een ware energiecrisis. Dit leidde tot een flinke stijging van de energiekosten, maar ook tot het vervallen van vaste energiecontracten. Vanwege de grote onstabiliteit van de prijzen durfden leveranciers geen prijzen meer vast te zetten voor langere tijd. Langzaamaan komt daar verandering in en kun je momenteel weer voor 6 maanden of een jaar een contract afsluiten. Maar is dat verstandig?

Wel of niet doen?

Na de hoge energierekening van afgelopen winter is het een aantrekkelijk idee om te weten waar je aan toe bent. Maar is het wel slim om nu meteen gebruik te maken van een vast contract? Dat ligt vooral aan je persoonlijke situatie. Het voordeel van een vast contract is dat je meer zekerheid hebt. Daarnaast bieden leveranciers vaak een korting aan als je een vast contract afsluit. Met een vast contract kom je niet voor verrassingen te staan, ook niet als het een strenge winter wordt.

Houd je van meer flexibiliteit?