Hoofdimplantaat moet patiënten clusterhoofdpijn helpen tegen pijnaanvallen

Migraine” by richmooremi is licensed under CC BY 2.0

Kleine strookjes folie die elektrische pulsen geven. Een implantaat van een Eindhovense start-up zou hoop moeten bieden aan de ongeveer 175.000 Nederlanders met migraine en hevige hoofdpijnaanvallen. Neuroloog Rolf Fronczek van LUMC is positief over de innovatie: “Soms kan ik nu als behandelaar niks voor ze doen.”

Een implantaat, dus. En dat heeft alles te maken met de overprikkeling van het zenuwstelsel; de oorzaak van hoofdpijn. Het implantaat geeft zachte, elektrische prikkels af via een ‘papierdunne’ folie, wat het evenwicht van het zenuwstelsel moet herstellen.

Zo werkt het

Er worden acht kleine elektrodes op het voor- en achterhoofd geplakt. “Daarna volgt het maatwerk”, legt Hubert Martens uit. Hij is de oprichter van het Eindhovense Salvia BioElectronics, het bedrijf achter de innovatie.

Na het plaatsen van de elektrodes wordt gezocht waar de zenuwen liggen door kleine prikkels te geven en het hoofd te onderzoeken. “Voel je tintelingen, dan weten we dat de zenuwen daar liggen”, zegt Martens.

De bloedvaten rondom de hersenvliezen geven pijnsignalen door. De elektrische pulsen worden gebruikt om via de huid met de hersenen te communiceren, waardoor de pijnscheuten niet doorkomen.