Gevaar van alcohol wordt zwaar onderschat: één glas per dag vergroot al het risico op kanker

beer, prost, abut
Photo by Peggy_Marco on Pixabay

Nederlanders associëren alcohol vooral met gezelligheid (54 procent) en veel minder met iets wat ongezond voor je is (27 procent). En dat terwijl 1 op de 10 gevallen van kanker bij mannen en 1 op de 33 gevallen bij vrouwen wordt veroorzaakt door alcohol. ,,Of je nu regelmatig drinkt of vaak: er bestaat geen gezonde hoeveelheid alcohol’’, zeggen de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding.

Daarom gaat vandaag de campagne ‘Op je gezondheid’ van start, een initiatief namens Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding, in het kader van de Gezonde Generatie. Het doel: kennis delen en bewustwording creëren. Alcohol drinken vergroot de kans op zeven soorten kanker. Het gaat om een vergrote kans op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, lever- en darmkanker.

[…]

,,Als je aan iemand vraagt hoe een alcoholist eruit ziet, doemt toch vaak het type van Dirk uit van Kooten & de Bie op’’, zegt Bart Takkenberg, maag-, lever-, darmarts bij Amsterdam UMC. ,,Een onverzorgde man aan wie je kunt zien dat hij veel drinkt. Maar dat beeld klopt niet meer. Want de gemiddelde drinker heeft een baan en rust ’s avonds uit bij een paar glazen wijn of bier. Hij of zij functioneert overdag prima. Tot diegene last krijgt van leververvetting en op de leverpolikliniek belandt.’’

Nederlanders zijn zuipschuiten

Takkenberg kan het weten, hij ziet ze dagelijks in zijn behandelkamer. ,,Het aantal nieuwe leverkankergevallen is in tien jaar tijd verdubbeld van 450 naar bijna 1000 per jaar. En dat aantal stijgt nog steeds. Het aandeel van de Nederlandse bevolking dat alcohol drinkt behoort tot het hoogste van de wereld.