Zo belandt fout Braziliaans rundvlees toch op een Nederlands bord

DSC00234 Brasil Pantanal Cowboys Herding Zebu Cattle on Miranda (15522881708)” by dany13 is licensed under CC BY 2.0

Ontbossing 

Het Amazone-regenwoud wordt vooral gekapt voor de vleesindustrie. Braziliaanse slachthuizen beloven geen runderen te slachten die van ontbost terrein komen, maar daar hebben de boeren iets op bedacht.

Dit is het nieuws:

  • Groothandelaren Makro, Sligro en Hanos verkopen rundvlees van Braziliaanse slachterijen die bijdragen aan ontbossing van de Amazone. Ook restaurantketen Loetje (30 vestigingen) serveerde tot voor kort „ontbossingsvlees” van een omstreden Braziliaans slachthuis. Loetje heeft de leveringen na vragen van NRC direct laten stopzetten.
  • Veeteelt is de belangrijkste aanjager van ontbossing in de Amazone: tachtig procent van al het ontboste land is nu in gebruik voor de veeteelt.
  • NRC onderzocht 22 slachterijen in de Amazone die exporteren naar Europa, het Verenigd Koninkrijk en China. In de gebieden waar zij hun runderen inkopen is in de afgelopen zes jaar een bosgebied zo groot als de helft van Nederland verdwenen.
  • Vlees uit illegaal ontbost gebied wordt via een systeem van tussenhandelaren „witgewassen” om het te kunnen exporteren.

In de vriescel van het filiaal van groothandel Makro in Duivendrecht liggen de kiloverpakkingen tournedos, ossenhaas en entrecote in veelvoud opgestapeld. Restaurant- en hoteleigenaren lopen met grote winkelkarren de ijskoude hal in om het vlees uit te zoeken dat ze hun gasten gaan serveren. Met een kennersoog bekijken ze de textuur. Zit er veel vet aan? Is het mooi dooraderd, voelt het sappig genoeg, is het netjes ontbeend? En ook belangrijk: wat is de prijs?

Veel koks kiezen voor Braziliaans rundvlees. Het is mals omdat de runderen buiten hebben kunnen grazen, en stukken goedkoper dan rundvlees uit bijvoorbeeld Argentinië. Het probleem is: veeteelt is de belangrijkste reden dat de Amazone ontbost wordt. Bijna een vijfde van het regenwoud is inmiddels gekapt, en 80 procent daarvan wordt nu gebruikt voor veeteelt.

Groeiende onrust over de milieuschade en de gevolgen voor het klimaat waren voor Nederlandse supermarkten twee jaar geleden reden te stoppen met de verkoop van Braziliaans rundvlees. Maar hotels en restaurants blijken ook nu nog enthousiast afnemer van biefstuk en ribeye uit Brazilië. Landelijke ketens als Loetje (30 vestigingen) en Van der Valk (96 locaties) serveren hun gasten Braziliaans rund. In de afgelopen zes jaar importeerde Nederland ruim 18 miljoen kilo rundvlees (het gewicht van ongeveer 43.000 dieren) van slachterijen uit het Amazonegebied, blijkt uit douanegegevens. Dat vlees is voornamelijk bestemd voor de horeca.