‘Woest aantrekkelijke’ stikstofregelingen voor boeren bekendgemaakt

IMG_2822 Theodor Philipsen 1840-1920 Copenhague Cowshed on the Island of Saltolm Etable sur l’ïle de Saltholm 1890 Copenhague Statens Museum for Kunst” by jean louis mazieres is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Een belangrijke dag voor de boeren en het stikstofbeleid: minister Van der Wal heeft de stikstofregelingen gepresenteerd waarvan boeren vrijwillig gebruik kunnen maken. Op een website kunnen boeren zien voor welke regelingen zij in aanmerking komen. “Het maken van keuzes over de toekomst van het bedrijf heeft impact op boeren, hun gezinnen en directe omgeving. Dat begrijp ik heel goed”, zegt de stikstofminister erover.

De regelingen zijn erg belangrijk om de stikstofuitstoot flink omlaag te brengen zodat de natuur, die zwaar onder druk staat, zich kan herstellen. Het gaat om twee soorten regelingen die vandaag zijn gepresenteerd: een regeling voor de grootste stikstofuitstoters (de zogenoemde piekbelasters), maar ook om regelingen voor kleinere boeren die willen stoppen. 

Het stikstofbeleid van minister Van der Wal is erg afhankelijk van het succes van de regelingen. Als er te weinig boeren mee willen werken, moet het kabinet veehouders dwingen hun stikstof omlaag te brengen. En dat ligt erg gevoelig, ook in het kabinet.

De piekbelasters kunnen als zij vrijwillig willen stoppen hun bedrijf voor 120 procent van de waarde van de hand doen: eigenaren van grote boerenbedrijven kunnen dan in een klap miljonair zijn.