Verslavende pijnstillers helpen niet bij acute rug- of nekpijn
Een zware pijnstiller, ofwel opioïde, slikken bij acute pijn in de rug of nek helpt niet. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Sydney in Australië. En toch worden opioïden nog vaak voorgeschreven bij deze pijnsoorten, terwijl deze pijnstillers erom bekend staan erg verslavend te zijn en vervelende bijwerkingen hebben.
“Het is ooit door de industrie, patiënten en dokters bedacht dat het een goed middel zou zijn, maar dat blijkt nu niet te zijn”, zegt hoogleraar Bart Koes van het Erasmus MC in Rotterdam. Hij werkte samen met de Australische onderzoekers aan de studie.
In totaal werden 347 patiënten met acute rug- en nekpijn onderzocht. De deelnemers kregen of een placebo – dus zonder werkzame middelen – of een zware pijnstiller. Na zes weken was er geen verschil tussen de twee groepen. Na een jaar was er een heel klein verschil, in het voordeel van de mensen die géén opioïde kregen.
Vervelende bijwerkingen
Opioïden werden in eerste instantie ingezet bij terminale kankerpatiënten in de laatste levensfase, om de klachten te verlichten. “Toen hebben ze bedacht om het ook bij chronische pijn in te zetten, wat uiteindelijk natuurlijk een miljardenbusiness is geworden”, vertelt Koes aan RTL Nieuws.
‘Vergelijkbaar met heroïne’
Mark was verslaafd aan zware pijnstillers. “Op een gegeven moment voelde ik minder emotie en veranderde ik in een soort zombie. Ik had geen vat meer op de realiteit en heb hulp gezocht”, zegt Mark. Vorig jaar deed hij zijn verhaal bij EditieNL. Lees hier het hele interview.
En het slikken van deze zware pijnstillers is niet zonder risico: er zijn veel bijwerkingen. Onder de lichte klachten vallen hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, maar het grootste risico zit in de mogelijke verslaving. “Mensen raken verslaafd, waardoor ze steeds meer nodig hebben en de dosering wordt verhoogd”, zegt de hoogleraar.