Mark was verslaafd aan zware pijnstillers: ‘Vergelijkbaar met heroïne’

Oxycodone” by Indrid__Cold is licensed under CC BY-SA 2.0

Meer Nederlanders maakten het afgelopen jaar gebruik van zware pijnstillers. Het medicijn oxycodon is een van de middelen die vaker is voorgeschreven, blijkt uit cijfers van het Zorginstituut Nederland. Deskundigen maken zich zorgen, omdat het middel zeer verslavend is. Mark van Rooij kan daarover meepraten: hij is verslaafd geweest aan oxycodon en wil anderen waarschuwen het niet zomaar te gebruiken.

Het aantal Nederlanders dat pijnstillers gebruikt daalde sinds 2018, maar is vorig jaar voor het eerst weer toegenomen. Waar in 2020 nog 390.920 mensen zware pijnstillers gebruikten, waren dat er een jaar later 418.120. Dat is bijna zeven procent meer.

De pijnstiller oxycodon was vorig jaar een van de 25 snelst groeiende medicijnen. “Dat is slecht nieuws”, zegt Mark van Rooij tegen EditieNL. Hij heeft het medicijn zelf ook geslikt voor zijn onverklaarbare lichamelijke pijn.

Mark had al veel verschillende pijnstillers geprobeerd, maar geen van alle werkte. De dokter zag nog maar één mogelijkheid: oxycodon. “De huisarts waarschuwde me al dat het verslavend is. Het is echt vergelijkbaar met heroïne.”