Steeds meer daken hebben zonnepanelen, maar hoe blussen we die bij brand?

Firefighter and turntable ladder1” by JPC24M is licensed under CC BY-SA 2.0

Bij de woningbrand in Arnhem had de brandweer moeite het vuur te blussen door de zonnepanelen op het dak. Daardoor kon de brand zondag lang woeden en raakten acht woningen onbewoonbaar. Waardoor maken zonnepanelen het zo lastig om een brand te blussen? “We zijn geen zonnepaneel-monteurs, natuurlijk.”

[…]

Dat de brand toch naar andere huizen kon overslaan, komt doordat de zonnepanelen over de daken van het hele woonblok zijn gelegd. Zo kon het vuur zich zonder belemmeringen verspreiden. De zonnepanelen beschermden het vuur voor het bluswater. In principe geldt dat ook voor dakpannen, maar die kan de brandweer makkelijker van het dak verwijderen.

[…]

Regelgeving schiet tekort

Terwijl er allemaal verplichtingen zijn over brandveiligheid in huizen, zijn die er nog niet voor zonnepanelen op het dak. Bij zonnepanelen zijn er wel richtlijnen, maar niks is wettelijk vastgelegd. “Wat je nu ziet in de energietransitie is dat door de enorme snelheid waarmee het allemaal gaat – en de enorme drang om het te doen – de veiligheid een beetje op de achtergrond raakt”, zegt Muysson.

Ook het Verbond van Verzekeraars maakt zich zorgen over brandveiligheid. “Zonnepanelen zijn in de basis veilige systemen, maar het is meestal het menselijk handelen dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Je moet zorgen dat je een goede installateur hebt”, benadrukt Van Hooff.

[…]

“De maatregelen die we nodig hebben om incidenten te bestrijden en branduitbreiding te voorkomen, zitten nog niet in regelgeving”, zegt ook Muysson. Daarom is het volgens de programmamanager Veilige Energietransitie bij Brandweer Nederland belangrijk om goed de richtlijnen te volgen. Erkende installateurs doen dat. Die zullen bijvoorbeeld zorgen voor een halve meter afstand tussen de zonnepanelen en het dak van de buren. Dat kan voorkomen dat de brand overspringt. Precies wat misging in Arnhem.

Muysson is in principe voorstander van de aanleg van zonnepanelen. “Maar doe het wel veilig en hou je aan de installatievoorschriften.

Zonnepanelen veroorzaken bijna nooit zelf brand

Het aantal branden op daken met zonnepanelen erop neemt toe. Voorheen lag het aantal op circa 35 per jaar. In de eerste helft van 2023 gaat het om zo’n 55 branden. Dat blijkt uit onderzoek van Nils Rosmuller voor het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).

Dat het aantal toeneemt, is niet gek. Omdat er nu al ruim 2 miljoen woningen met zonnepanelen zijn en er elk jaar meer huizen bijkomen. Daarmee neemt de kans toe dat er bij een brand een huis met zonnepanelen wordt geraakt. Van Hooff merkt dat mensen al snel denken dat de zonnepanelen zelf de brand veroorzaakten. “Dat is bijna nooit het geval”, benadrukt hij.