‘Staatsoliebedrijf van Verenigde Arabische Emiraten kon mails van klimaattop COP28 inzien’

Adnoc 

De Britse krant The Guardian ontdekte bij wijze van toeval de link tussen de twee organisaties. Het hoofd van de nationale oliemaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten is ook de voorzitter van de klimaattop COP28.

Het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten, Adnoc, kon e-mails inzien van de organisatie van de COP28-klimaatconferentie. Dat meldt de Britse krant The Guardian woensdag. Adnoc zou medewerkers van de klimaatconferentie ook hebben geadviseerd hoe te reageren op vragen van de media. Sultan Ahmed Al-Jaber, tevens voorzitter van COP28, is de eigenaar van Adnoc.

The Guardian stuitte bij wijze van toeval op de link tussen de twee organisaties. De krant mailde vragen naar het COP28-kantoor en kreeg een bericht terug met daarin de tekst „Adnoc classificatie: intern”, terwijl Adnoc niet eerder in de mails was vermeld. Nadat de krant vroeg waarom de berichten deze tekst bevatten, antwoordde het COP28-kantoor dat het „input had gevraagd van verschillende materiedeskundigen, waaronder Adnoc”.

Op verzoek van The Guardian onderzochten technische analisten vervolgens of de twee kantoren een IT-systeem met elkaar deelden. Het kantoor van de COP28 beweert dat het onafhankelijk opereert, maar volgens The Guardian was dit niet het geval. De organisaties bleken dezelfde servers te delen; Adnoc-servers waren betrokken bij zowel het verzenden als ontvangen van e-mails van het COP28-kantoor

Een analist ontdekte dat „de oliemaatschappij alle e-mails kon bekijken die ze verstuurden.” Na deze bevindingen zei een woordvoerder van COP28 tegen The Guardian dat het bedrijf was overgestapt naar andere servers.