Rotterdammers krijgen pas na de zomer energietoeslag: ‘Terwijl het geld al klaarstaat?’

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

De gemeente Rotterdam is niet van plan om voor de zomer 500 euro aan energietoeslag uit te keren aan minima. Een domper voor huishoudens met een laag inkomen die het hard nodig hebben. ,,Je kunt die mensen toch niet vragen om een halfjaar voor te schieten, terwijl het geld al klaarstaat?”

[…]

Gemeenten hebben in december al een deel van het budget voor de energietoeslag van 2023 gekregen. Zij kunnen zelf kiezen om alvast een voorschot van 500 euro uit te keren of te reserveren voor na de zomer. De overige 800 euro mag nog niet worden uitgekeerd, omdat er eerst een wetswijziging moet komen. Die vindt mogelijk in het najaar plaats.

[…]

Inkomen gewijzigd

Het voorschot van 2023 zou betrekking hebben op de doelgroep van vorig jaar. Maar volgens de gemeente bleek uit een analyse dat van een significant deel van de ontvangers van de energietoeslag het inkomen gedurende het jaar is gewijzigd. Minder mensen zouden in aanraking komen voor de 500 euro. In 2022 ontvingen ruim 84.000 huishoudens de energietoeslag van 2022.

Volgens Gerlinda Robbertsen van stichting Goud van Noord, die mensen in armoede helpt, gaat dit besluit ten koste van mensen die niet genoeg hebben om van te leven. ,,Die toeslag krijgen mensen omdat ze hun rekening niet kunnen betalen. Je kunt die mensen toch niet vragen om een half jaar voor te schieten, terwijl het geld klaarstaat? Dit betekent dat mensen sneller betalingsachterstanden krijgen en meer schulden maken.”