Reactie Havensteder op onderzoek Nieuwsuur over prive verhurende corporatiebazen

In de uitzending van 22 juni 2023 berichtte Nieuwsuur over een onderzoek dat zij deden naar het bezit van vastgoed bij bestuurders en commissarissen van woningcorporaties. De vraag van het onderzoek is of het hebben van vastgoed, bestemd voor verhuur, verenigbaar is met een bestuursfunctie of een commissariaat bij een woningcorporatie.

Hedy van den Berk, bestuursvoorzitter van Havensteder: “Het is goed dat Nieuwsuur dit onderzoekt. Het is belangrijk dat elke schijn van belangenverstrengeling wordt onderzocht en wordt tegengegaan. Integriteit moet bij woningcorporaties voor op staan en elke twijfel die daarover bestaat moet uit de weg worden genomen.”

“In de uitzending vertelden huurders over een woning die zij huren in Rotterdam van een privé-verhuurder. De verhuurder is niet gelieerd aan Havensteder. De woning is door de verhuurder niet van Havensteder gekocht.”

Standpunt RvC en bestuur

De RvC en het bestuur van Havensteder steunt hierin de lijn van Aedes.

Geen verhuur met winstoogmerk

Aedes vindt dat bestuurders van woningcorporaties geen woningen moeten verhuren om aan te verdienen. Mogelijke belangenverstrengeling ligt op de loer. Bestuurders moeten de schijn van belangenconflict of gebruik van voorkennis te alle tijden voorkomen.

Commissarissen

De rol van commissarissen is iets anders: ze initiëren geen besluitvorming. Toch geldt ook voor hen dat vanuit integriteitsprincipes de verhuur van woningen met rendementsdoelstelling maar beperkt kan. Zeker als de activiteiten een relatie hebben met die van de eigen corporatie, gaat dit niet samen. Natuurlijk is vastgoedkennis bij commissarissen belangrijk. Maar ze mogen geen voordeel hebben van hun positie of iets doen dat de schijn van belangenverstrengeling meebrengt.

Altijd melden

Woningbezit moet bij in dienst treden én tussentijds altijd gemeld worden. Na melden, kan het gesprek binnen een RvC open en transparant gevoerd worden. Dan kan de uitkomst worden vastgelegd én (tussentijds) gemeld aan de Autoriteit woningcorporaties.