Provincie: ‘Alleen woningen als Lansingerland ook een windmolenpark bouwt’

File:Tramlijn Seghwaert – Bleizo.png” by OpenStreetMap contributors is licensed under CC BY-SA 2.0

De provincie Zuid-Holland geeft de gemeente Lansingerland alleen een vergunning voor de bouw van woningen tussen Bleiswijk en Zoetermeer als het ook een windmolenpark bouwt. Dat staat in het coalitieakkoord van de provincie Zuid-Holland dat het nieuwe college van gedeputeerden van BBB, CDA, PvdA, GroenLinks en de VVD maandag presenteerde.

Pas als Lansingerland een locatie vindt voor het windmolenpark, mag volgens de provincie de bouw van de huizen in het Bleizo-gebied starten. Volgens wethouder Simon Fortuyn (Leefbaar3B, Financiën, Vastgoed, Grondzaken) van Lansingerland ‘treedt de provincie daarmee mogelijk buiten de eigen provinciale kaders’.

Desondanks denkt Fortuyn wel dat Lansingerland door deze afspraak in het coalitieakkoord ‘nog niet aan de slag kan met de bouw van circa vijfduizend woningen’. Die zijn volgens hem hard nodig om de woningnood aan te pakken. ,,We vinden het jammer en hebben twijfels bij de koppeling die wordt gelegd tussen de woonopgave en de windopgave”, laat hij via zijn woordvoerder weten.

Bestemming moet van ‘bedrijven’ naar ‘wonen’

Om de huizen op het braakliggende terrein tussen Bleiswijk en Zoetermeer te kunnen bouwen, moet de gemeente de bestemming van ervan veranderen naar ‘wonen’. Nu zitten er bedrijven. Volgens raadslid Jan-Willem van den Beukel (CDA) in Lansingerland kán de gemeente die procedure helemaal niet starten als die in strijd is met het provinciale beleid.