Kadaster: ‘Landbouwgrond niet meer opknippen zonder vergunning’
Er moet een vergunningsplicht komen voor grondhandelaren, vindt het Kadaster. Deze maatregel moet voorkomen dat elke ondernemer een weiland kan opkopen om het – al dan niet onder valse beloften – in kleine percelen op te knippen en die los weer te verkopen. Grondhandel leidt uiteindelijk tot onverkoopbare percelen, waarschuwt het Kadaster.
Na diverse uitzendingen van RTL Nieuws over speculatieve grondhandel willen Tweede Kamerleden morgen tijdens een rondetafelgesprek informatie krijgen van alle instanties en partijen die betrokken zijn bij grondhandel. Onder meer de bond van Notarissen (KNB) schuift aan en waarschuwt dat kopers zich meestal misleid voelen na een investering in landbouwgrond.
Het Kadaster gaat aan de parlementariërs voorstellen om een vergunningsplicht in te voeren voor grondhandel.
Gedupeerd
Bij speculatieve grondhandel knippen handelaren weilanden op in kleine perceeltjes, die als belegging worden verkocht aan particulieren. Zij kopen een stukje grond in de hoop dat hier later woningen kunnen verrijzen, waardoor de grond met grote winst kan worden doorverkocht. Maar in de praktijk gebeurt dit nagenoeg nooit en blijven de kopers zitten met perceeltjes landbouwgrond die ze voor veel te veel geld hebben gekocht.
[…]
Steeds meer problemen door grondhandel
De oplossing die het Kadaster wil komt er ruwweg op neer dat grondhandel als belegging wordt gekwalificeerd, waardoor de handelaren een vergunning moeten aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten. Notarissen kunnen dan controleren of een specifieke handelaar wel zo’n vergunning heeft. Zo niet, dan voert het Kadaster de grondtransactie niet uit. Ook de bond van notarissen ziet daar wat in. De wet moet hiervoor worden aangepast.
Onlangs zei ook minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) al dat het kabinet steeds meer problemen ziet ontstaan door grondhandel. Hij beloofde voor het begin van de zomer met verbeteringen te komen.