Kabinetsplannen voor ouderenzorg zijn onhaalbaar, waarschuwt zorgverzekeraar

Het kabinet wil dat zieke ouderen, die nu nog naar een verpleeghuis gaan, thuis intensieve medische zorg kunnen krijgen. Zorgverzekeraar DSW voorziet grote, praktische problemen.

Volgens het kabinet maakt de vergrijzing deze omslag onvermijdelijk en past die bovendien bij de wens van mensen om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen. De vergrijzing zal de behoefte aan intensieve ouderenzorg flink doen stijgen en meer verpleeghuisbedden is daarvoor niet de oplossing, denkt het kabinet. […]

Dirk Wolbers, manager zorg van zorgverzekeraar DSW, is niet tegen het idee om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, maar denkt dat het praktisch niet haalbaar is om verpleeghuiszorg op grote schaal aan huis te gaan leveren. Het gaat dan in principe om intensieve zorg, variërend van persoonlijke verzorging (douchen, aankleden), maar ook medicatie, voeding, begeleiding en dagbesteding.

Wolbers wijst op het personeelstekort in de zorg en de sombere scenario’s die alleen maar grotere tekorten voorspellen. “Dan is het sommetje simpel: dat gaat niet passen”, zegt hij.[…]

‘Verpleeghuizen zijn zo gek nog niet’

Maar dat ‘clusteren van ouderen’ is, zeker gezien de huidige problemen op de woningmarkt, weinig realistisch, zegt Wolbers. Daar moeten speciale seniorencomplexen voor gebouwd, zoals in Vlaardingen en Schiedam al zijn gerealiseerd voor zo’n 200 bewoners. “Maar dat is natuurlijk lang niet genoeg. Dit vereist veel meer afstemming tussen zorgverzekeraars, zorgverleners, woningcorporaties en gemeenten.”

Wat dat betreft zijn de bestaande verpleeghuizen zo gek nog niet, vindt hij: daar wonen hulpbehoevende ouderen immers standaard dicht bij elkaar. “Minister Helder (langdurige zorg) doet het voorkomen alsof wonen in een verpleeghuis een luxe is, maar dat is natuurlijk niet zo. Daar komen mensen omdat het thuis echt niet meer gaat en verpleeghuizen zullen we nog hard nodig hebben.”

Hij keert zich dan ook tegen de voorgenomen bevriezing en afbouw van de verpleeghuizen en signaleert onzekerheid bij zorginstellingen of woningcorporaties om daarin te investeren.