Groot deel groene stroom is hartstikke grijs: ‘Heel bijzonder systeem’
Ongeveer 40 procent van de stroom die in Nederland is opgewekt in 2022 was groen. Een wonderlijk gegeven, want maar liefst 80 procent van de huishoudens heeft tegenwoordig een contract voor groene stroom. Worden we genept?
Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ongeveer 15 procent van alle energie in Nederland inmiddels duurzaam is opgewekt. Voor stroom ligt dat aandeel met ruim 40 procent wel hoger. Dat is voornamelijk te danken aan de snelle groei van het aantal windparken en zonnepanelen.
Maar het is nog altijd veel minder dan je zou verwachten, aangezien dus zo’n 80 procent van de klanten groene stroom afneemt.
Groen = grijs
Eigenlijk zijn er twee vormen van groene stroom. De eerste is precies wat je je daarbij voorstelt: stroom opgewekt met windmolens, zonnepanelen, waterkracht en – wat controversiëler – biomassa.
Die categorieën bij elkaar opgeteld zijn dus goed voor ruim 40 procent van alle stroom die in Nederland wordt opgewekt. De overige groene stroom is, goed beschouwd, zo grijs als wat.
“Feitelijk is die stroom niet groen”, zegt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool. “Het is opgewekt door gas- en kolencentrales.”