Groningse gaswinning naar nul op 1 oktober 2023, jaar later ontmanteling

Aardgaswinning in Slochteren, Bestanddeelnr 931-9494” by Joost Evers / Anefo is licensed under CC CC0 1.0

De Groningse gaskraan gaat op 1 oktober dit jaar dicht, maar de gasinstallatie wordt nog niet meteen afgebroken. Voor een periode van een jaar, tot 1 oktober 2024, blijven de gasputten open voor het geval er een hele koude winter uitbreekt. Daarna komt er een definitief einde aan 60 jaar gaswinning in het gasveld in de provincie Groningen.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw reageert tevreden op het vaststellen van het officiële einde van de gaswinning. “Het is een belangrijk moment na decennia van gaswinning en vooral de gevolgen van die gaswinning voor de Groningers”, zegt hij. De problemen en de aardbevingen zijn nog niet verdwenen, erkent hij. “De problemen van de Groningers zijn nog niet opgelost en helaas zullen de bevingen nog jaren doorgaan, maar de bron van alle ellende is vanaf oktober dicht.”

Overgangsperiode

Al in maart 2018 maakte het kabinet bekend de gaswinning te willen beëdigen vanwege de veiligheid van de inwoners van het door aardbevingen geteisterde gebied. De aardbevingen worden veroorzaakt door het leegpompen van de gasvelden en zorgen al tientallen jaren voor grote schade aan huizen en boerderijen.

Over de definitieve sluiting van de gaskraan en het dichtmaken van de gasputten bestond lange tijd onduidelijkheid. In 2018 werd nog gedacht aan een overgangsperiode van 12 jaar – 2030 dus – omdat het kabinet er zeker van wilde zijn dat er genoeg goedkoop gas zou zijn in strenge winters.