Groeiende irritatie over aanhoudend racisme binnen Nationale Politie

Politie hoofdbureau Rotterdam, 2018 (4)” by Marcel Douwe Dekker is licensed under CC BY-SA 4.0

Vreemdelingenpolitie 

Interne kritiek dwong de politie om de promotie van een agent terug te draaien. Die was veroordeeld voor discriminatie. „We hebben groeipijnen op dit dossier.”

Maandag bevestigde de politie dat een wegens racisme veroordeelde agent een nieuwe functie zou krijgen: als leidinggevende bij de Vreemdelingenpolitie in Rotterdam. Woensdagavond was dit plan alweer van de baan. „Het draagvlak blijkt onvoldoende”, aldus Fred Westerbeke, baas van de politie Rotterdam.

De voordracht en het terugdraaien daarvan lijken tekenend voor hoezeer de Nationale Politie worstelt met de aanpak van racisme binnen de eigen gelederen. De voortdurend uitgesproken doelstelling om te komen tot een ‘politie voor iedereen’ blijkt niet gemakkelijk te realiseren.

De agent om wie het ging, werd in 2021 veroordeeld omdat hij op Sinterklaasavond in 2020 een zwarte man uitschold bij een gewelddadige arrestatie. De agent gebruikte daarbij het n-woord. In het proces-verbaal dat van de arrestatie was opgemaakt had de agent niet vermeld dat hij het n-woord had gebruikt tegen de arrestant. Hij is veroordeeld wegens discriminerende belediging en moest een boete betalen.

Het werd duidelijk toen NRC inzage kreeg in het geluid en de beelden die door een buurtcamera – zonder medeweten van de politie – waren opgenomen en daarover publiceerde.

Het stond tot woensdag niet in de weg aan de voordracht van de agent tot leidinggevende bij de Vreemdelingenpolitie. Die houdt zich onder meer bezig met illegale vreemdelingen uitzetten en controleert de status van vluchtelingen. De aanstaande benoeming lekte uit via een bericht dat een voormalig teamchef van de politie in Leiden, Fatima Aboulouafa, vorige week op LinkedIn plaatste. Aboulouafa werd in 2020 ontslagen bij de politie, omdat ze niet genoeg „in verbinding” zou staan met de organisatie. Publiekelijk had ze geklaagd over racisme binnen de politie en dat klokkenluiders zich stuklopen op een „blue wall of silence”. Aboulouafa noemde het in haar bericht „verontrustend” dat een wegens discriminatie veroordeelde man leiding gaat geven op een „afdeling die zich bezighoudt met vreemdelingenzaken waar gevoeligheid en culturele competentie van het grootste belang zijn”.

[…]

Middelvinger

De netwerken van agenten met een migratieachtergrond, politiemensen met Indische, Caraïbische, Turkse en Marokkaanse wortels, trokken volgens betrokkenen intern aan de bel. De politieleiding toont in hun ogen te veel begrip voor racistisch gedrag. Voor de pijn van de slachtoffers, degenen die worden gediscrimineerd, zou minder oog zijn. De promotie van de Dordtse agent werd gezien als een middelvinger van de eigen leiding. Ze dreigden met publiciteit.

[…]

Onder verscheidene hoge politiefunctionarissen en op het ministerie van Justitie en Veiligheid groeit intussen de irritatie over de aanhoudende racistische incidenten en de gebrekkige afwikkeling hiervan. „We hebben groeipijnen op dit dossier”, zegt een politiebaas die het te gevoelig vindt liggen om met naam en toenaam kritiek te geven. Een andere vooraanstaande collega hekelt het gebrek aan „sensitiviteit over wat er speelt in de samenleving. Dat is een belangrijk ontwikkelpunt voor onze organisatie”.