Gemeenten schieten niet op met verplichte verduurzaming woningen

Pre-innovation” by Rob Oo is licensed under CC BY 2.0

Veel gemeenten maken nog nauwelijks werk van het gasloos maken van woningen en gebouwen, terwijl hiervoor wel afspraken zijn gemaakt in het Klimaatakkoord van het kabinet.

Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) na een analyse van ruim driehonderd zogenoemde warmteplannen van gemeenten. Die plannen zijn in 2021 door gemeenten gemaakt.

In 2030 moeten 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn, bijvoorbeeld met aansluitingen op warmtenetten, aanleg van warmtepompen en extra isolatie.

2050 zonder gas

Uiteindelijk wil het kabinet dat Nederland in 2050 helemaal zonder gas kan; dan moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen van het aardgas af zijn. Gemeenten moeten hierin een groot deel van de leiding nemen en plannen opstellen. Welke woningen zijn er? En wat zijn de mogelijkheden om die gasloos te verwarmen?

De plannen komen per gemeente terecht in een zogenoemde Transitievisie Warmte (TVW). Zo wil de gemeente Haarlem dat in 2040 alle gebouwen duurzaam verwarmd worden met gebruik van wind, water of aardwarmte.

[…]

Subsidie

Het kabinet heeft ondertussen extra doelen geformuleerd om woningen sneller te isoleren en stelt daar onder meer extra subsidie voor beschikbaar. Ook moet er wetgeving komen die gemeenten helpt bij de transitie.