Experts: prijsstijging in supermarkt na de zomer voorbij

Ou est le fromage?” by alistairas is licensed under CC BY 2.0

Ben je het ook zat dat je aan de kassa in je supermarkt steeds weer meer kwijt bent? Goed nieuws, want het is snel gedaan met de prijsstijgingen. Later dit jaar gaan de prijzen zelfs dalen, denken experts.

“Na de zomer zullen de prijsstijgingen van voedsel in de winkel verleden tijd zijn”, zegt Nadia Menkveld, landbouw- en voedingsmiddeleneconoom bij ABN Amro.

Rini Emonds, consultant die zich bij marktonderzoeksbureau Circana bezighoudt met de detailhandel, is het met haar eens. “De inflatie van voedingsmiddelen zal dan nog maar een paar procent zijn, maar dat zijn normale inflatiecijfers.”

Het kan zelfs zijn dat we het kantelpunt nu al hebben bereikt, zegt Norman Buysse van marktonderzoeksbureau GfK. Van een mandje van 55 producten die consumenten vaak kopen, stijgt de prijs nu al niet meer, aldus GfK.

Maar supermarkten verkopen in totaal tienduizenden producten, dus dat mandje is niet representatief voor het hele supermarktassortiment, tekent Buysse aan.

Prijzen stijgen vooral sinds juni vorig jaar

Sinds juni vorig jaar stijgen de prijzen van voedingsmiddelen met dubbele cijfers. In februari was die toename zelfs 17,9 procent. Niet alleen de grondstofkosten stegen, ook die van onder meer verpakkingen, transport en energie. 

[…]

Prijsregulering

Ook in andere landen veroorzaakt de prijsstijging ophef. Zo gaan levensmiddelenconcerns als Unilever in Frankrijk hun prijzen van een flink aantal producten verlagen. Dat gebeurt overigens onder druk, want de Franse minister van Financiën dreigde met extra belastingen.

In Nederland pleit econoom Arnoud Boot, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, voor ‘een milde vorm van prijsregulering’. Maar dat is dus niet meer nodig, zegt Edmonds hier over.

[…]

Hoewel ze verwacht dat de prijzen van voedingsmiddelen later dit jaar mogelijk wat zullen gaan dalen, zullen de prijzen niet zakken tot het niveau van vóór corona, denkt Nadia Menkveld (ABN Amro). “Ze blijven hoogstwaarschijnlijk op een hoger niveau.”