ECB verhoogt de rente nog maar eens in strijd tegen prijsstijgingen

GeldmaatHonselersdijk2020” by Vysotsky is licensed under CC BY-SA 4.0

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft de rente verhogen om de hoge prijsstijgingen in de eurozone tegen te gaan. In Frankfurt besloot de ECB de rente met nog eens 0,25 procent te verhogen, naar 3,5 procent. Doel van de rentestijgingen is het lenen duurder te maken, zodat de economie afkoelt.

ECB-president Christine Lagarde stelt in een toelichting dat de inflatie in Europa weliswaar aan het dalen is, maar nog altijd “te lang te hoog” is. “Daarom verhogen we de rente nogmaals, met 25 basispunten.” Ze stelde daarbij dat de inflatie “sneller zou dalen als de dalende energie- en voedselprijzen sneller worden doorberekend”.

Het is de zevende renteverhoging op rij in minder dan een jaar tijd. In juli 2022 stond de rente van de ECB uit Frankfurt nog op nul procent. Daarvoor was de ECB-rente acht jaar negatief. Dat laatste was indertijd bedoeld om de toen lage inflatie na de kredietcrisis juist op de te krikken naar zo’n 2 procent. Nu is juist het doel om de prijsstijgingen omlaag te krijgen naar dit doel.

2 procent

Volgens een economisch principe zouden hoge rentes bedrijven en huishoudens ertoe bewegen om minder te lenen en grote aankopen te gaan doen, waardoor de prijzen moeten dalen. Maar hoewel de inflatie afneemt, is het doel van 2 procent nog ver uit zicht. In mei stegen de prijzen in Nederland met 6,1 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

[…]

ECB-president Lagarde stelde dat niet is overwogen om een pauze in te lassen met renteverhogingen, zoals een dag eerder in de VS gebeurde. Sterker: “We gaan de rente in juli vermoedelijk ook verhogen”, verklaarde ze.

Loonwaarschuwing

De inflatie in de eurozone daalt volgens ECB-president Christine Lagarde minder snel dan aanvankelijk gedacht, omdat in diverse landen de lonen de afgelopen maanden flink omhoog zijn gegaan. “Veel diensten in de economie in de eurozone zijn arbeidsintensief. En arbeidskosten dus ook.” Eerder waarschuwde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank al dat de lonen niet te sterk moeten stijgen, omdat bedrijven die kosten mogelijk moeten doorberekenen in de prijzen.