Church of England laat grote oliebedrijven, waaronder Shell, vallen vanwege falend klimaatbeleid

Shell Pernis” by dutinpar is licensed under CC BY-NC 2.0

Klimaatbeleid 

Het „falende” klimaatbeleid van gas – en oliebedrijven zint het pensioenfonds van de staatskerk niet. Ze zet daarom de samenwerking met onder andere Shell stop.

Het pensioenfonds van The Church of England (CofE) stapt uit grote olie- en gasbedrijven, waaronder Shell. Dat maakte de staatskerk donderdag bekend.[…] Het zint The Church of England niet dat bedrijven zoals Shell onvoldoende doen om hun bedrijfsstrategie af te stemmen op het Klimaatakkoord van Parijs. Dat akkoord uit 2015 bepaalt dat de opwarming van de aarde beperkt moet worden tot ruim onder 2 graden Celsius, en liefst tot 1,5 graden Celsius.

De kerk kondigt aan om alle bedrijven uit te sluiten die zich voornamelijk bezighouden met de productie en raffinage van olie of gas. „Tenzij ze tegen eind 2023 daadwerkelijk zijn afgestemd op een traject van 1,5 graden Celsius”, staat in een verklaring. Energiebedrijven zoals BP, Ecopetrol, Eni, Equinor, ExxonMobil, Occidental Petroleum, Pemex, Repsol, Sasol, Shell en Total worden daarin bij naam genoemd als bedrijven waarmee de samenwerking zal worden stopgezet. […]

[…] De kerk zal niet alleen de wetenschap volgen, maar ook ons geloof, die ons beide oproepen om te werken aan klimaatrechtvaardigheid”.