Bestem deel van de 30.000 nieuwe woningen Rotterdam voor daklozen, betoogt predikant

Homeless camp in the woods” by yksin is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

OPINIE

Rotterdam wil 30.000 nieuwe woningen laten bouwen aan de oostkant van de stad. De gemeente mag daarbij de groeiende groep daklozen niet vergeten, betoogt Pauluskerk-predikant Martijn van Leerdam.

Sinds kort ben ik dominee van de Pauluskerk in Rotterdam. Je denkt misschien: waar is zo’n opvang- en actiecentrum nog voor nodig, in deze rijke tijd? Er liggen toch geen junks meer op de hoek van de straat? Zelfs op Centraal Station zie je geen daklozen meer, sinds de bankjes daar zijn weggehaald.

Schijn bedriegt. De daklozen en verslaafden liggen nog altijd voor het oprapen. Neem nu eens de 78-jarige (!) vrouw die onlangs bij ons binnenliep. De hele dag zat ze stil in een hoekje, tot ze eindelijk om hulp vroeg. ‘Ik weet niet waar ik heen moet’, vertelde ze. ‘Ze zeggen dat ik te lang in het buitenland ben geweest en nu heb ik geen recht op een huis.’ Waar ze de nacht doorbrengt is onduidelijk, maar sinds die eerste keer staat ze elke dag voor de deur bij de kerk.

Al vier weken op straat

Ook maakte ik kennis met Sjaak, een 30-jarige Rotterdammer die een tijdje in de bak heeft gezeten. Toen hij werd vrijgelaten, realiseerde hij zich dat hij nog onder curatele stond. Hij wil niets liever dan weer aan het werk met zijn schoonmaakbedrijf, maar hij kan niet bij zijn geld. Probeer dan maar eens een woning te regelen. Intussen slaapt hij al vier weken op straat. Waarom krijgt hij geen bed bij een opvangadres? ‘Je bent nog te goed’, zeiden ze bij het Centraal Onthaal, de plek waar daklozen zich kunnen melden voor ondersteuning vanuit de gemeente.

Zonder dak boven je hoofd blijf je niet lang gezond. Lopersvoeten, bronchitis en ernstig slaapgebrek komen het meeste voor. Daarnaast is de verleiding groot om je toevlucht te nemen tot drugs en drank. Voor Sjaak geldt de perverse situatie dat hij eerst nog verder moet afglijden om in aanmerking te komen voor een bed.

Dakloosheid neemt toe

Het kabinet heeft zich tot doel gesteld dat er in 2030 niemand meer op straat leeft. Ook de gemeente Rotterdam laat zich op papier niet onbetuigd, met het uitvoerige ‘plan van aanpak daklozen en kwetsbare Rotterdammers’. In de praktijk komt daar nog weinig van terecht. Organisaties in het werkveld merken op dat de dakloosheid niet afneemt, maar juist aan het toenemen is.

De bouw van deze 30.000 nieuwe woningen is een uitgelezen kans om daar iets aan te doen. Reserveer een deel voor hen die een huis het meest nodig hebben. Daarbij kan Rotterdam een voorbeeld nemen aan de gemeente Vlaardingen. Daar is onlangs een heel nieuwe woonwijk opgeleverd voor Oekraïense vluchtelingen. Nu de andere daklozen nog.

Martijn van Leerdampredikant-directeur van de Pauluskerk Rotterdam