Armoede moet omlaag, oppositie eist directe actie kabinet

Foto door form PxHere

Het aantal mensen dat in armoede leeft, moet omlaag. De Tweede Kamer doet een klemmend beroep op het kabinet om met maatregelen te komen om dat doel te bereiken. Als het aan de coalitiepartijen ligt, zien deze plannen op Prinsjesdag het licht. Maar de oppositie wil nu meteen actie.

De koopkracht en de zorgen over onze portemonnee staan centraal in het debat met minister Kaag van Financiën over de Voorjaarsnota. “Als we niets zouden doen, stijgt volgend jaar de armoede weer”, zegt D66-kamerlid Steven van Weyenberg. “Dat is niet acceptabel.” Samen met CDA en ChristenUnie dient hij een motie in die het kabinet aanspoort tot actie.

Vanwege de stijgende energieprijzen en de torenhoge inflatie heeft het kabinet voor dit jaar een miljardenpakket samengesteld aan energie- en koopkrachtsteun. In 2024 houdt dit op. Vanaf volgend jaar wil het kabinet alleen nog mensen financieel helpen die het echt nodig hebben. Op Prinsjesdag maakt het kabinet bekend op welke manier.

[…]

Bedrijven belasten

Om dit alles te betalen worden wat PvdA en GroenLinks betreft grote bedrijven zwaarder belast. Als het kabinet niet aan deze eis tegemoetkomt, dreigen de partijen tegen de Voorjaarsnota, en dus tegen de jongste financiële plannen van het kabinet te stemmen.