Windmolens op zee voor het eerst vrijwel stilgezet voor overtocht trekvogels
Voor het eerst zijn windmolens op de Noordzee vier uur lang zo goed als stilgezet, om trekvogels een veilige oversteek te kunnen bieden. Om te voorkomen dat ze tegen de turbines aanvlogen, werd de snelheid van de molens bij Borssele en Egmond aan Zee afgelopen zaterdag teruggebracht tot twee rotaties per minuut.
Het moment van het vertragen van de turbines is niet zomaar gekozen. In het voor- en najaar trekken er in sommige nachten miljoenen vogels over de Noordzee. Een model voorspelt twee dagen van tevoren wanneer veel vogels die oversteek zullen maken.
Het model is gemaakt door een student van de Universiteit van Amsterdam, die afgelopen december op het onderwerp promoveerde. Eerst was het idee om met behulp van weerdata en verschillende vogelradars op zee de rotorbladen direct stil te laten zetten als vogels over zouden vliegen, maar dat bleek niet mogelijk. Betrokken bedrijven en netbeheerder Tennet hebben tijd nodig om zich voor te bereiden. Zo moet bijvoorbeeld de weggevallen stroomopbrengst ergens anders vandaan gehaald worden.
Daarom is ervoor gekozen om het systeem de vogeltrek twee dagen van tevoren te laten voorspellen. Betrokkenen krijgen dan een signaal wanneer de molens tijdelijk stilgezet moeten worden. Dat was afgelopen zaterdag voor het eerst het geval.