We moeten nog minimaal een jaar wachten op het échte 5G

5G – Mobile World Congress 2016” by Janitors is licensed under CC BY 2.0

Drie jaar na de introductie van 5G in Nederland kunnen we nog steeds niet optimaal gebruikmaken van het snellere mobiele internet. Wat we nu hebben is een 4G-verbinding in een 5G-jasje. Het duurt nog minimaal een jaar voordat we het échte 5G kunnen gebruiken.

KPN, Vodafone en T-Mobile betaalden in juli 2020 in totaal 1,23 miljard euro aan de Nederlandse overheid om 5G-netwerken te mogen bouwen. Maar met de vergunningen die toen zijn geveild kunnen de providers nog niet het echte 5G aanbieden.

“Zelfs als je een 5G-telefoon hebt, maakt je mobieltje eerst verbinding met het 4G-netwerk”, legt netwerkexpert Bart Garvelink van consultancybureau Stratix uit aan NU.nl. “Als het netwerk ziet dat je telefoon 5G ondersteunt, wordt de verbinding overgezet naar een iets snellere 5G-frequentie.”

Echt veel voordeel heb je daar nog niet van, zegt Garvelink. Het 5G wat we nu in Nederland hebben is maar een beetje sneller dan mobiel internet via een 4G-verbinding. Oftewel: we krijgen een 4G-verbinding in een 5G-jasje.

[…]

KPN laat zien wat we van 5G kunnen gaan verwachten

KPN heeft deze week een test met standalone 5G in de 3,5 GHz-band gedaan. Tijdens de test werd een downloadsnelheid van bijna 1 Gbps en een vertraging van 14 milliseconden behaald. Dat is veel beter dan met het huidige gecombineerde 4G- en 5G-netwerk, zegt KPN.

Het 5G in een 4G-jasje is beschikbaar voor klanten van KPN, Vodafone, T-Mobile en Youfone. Klanten van andere kleinere aanbieders zoals Ben, Simpel, Simyo en Lebara hebben nog geen toegang tot 5G en krijgen maximaal een 4G-verbinding.