Wassen, poetsen, douchen: 16 tips om het hooikoortsseizoen door te komen
Jeukende ogen, een loopneus, onbedaarlijke niesbuien: het hooikoortsseizoen is in volle gang en dat is bepaald geen pretje voor de patiënten. Wat kun je doen om het leed te verzachten?
Naar schatting heeft 1 op de 5 Nederlanders last van hooikoorts. In ons land zijn dus miljoenen mensen overgevoelig voor het stuifmeel van grassen, kruiden en bomen. Die pollen zweven door de lucht en komen in de luchtwegen en ogen terecht. Normaal geen probleem, maar als je allergisch bent wel: dan komt je afweersysteem in actie tegen die indringers. Daarbij komt het stofje histamine vrij, waardoor die vervelende klachten ontstaan.
Niet iedereen is allergisch voor dezelfde pollen. De grootste boosdoeners zijn de berk (die grofweg vanaf april bloeit) en de grassen, die vanaf (eind) mei voor problemen zorgen. De piek moet dus nog komen.
Steeds langer groeiseizoen
En daarmee hebben we het slechte nieuws nog niet gehad, want hooikoortspatiënten gaan het de komende jaren alleen maar lastiger krijgen. Door de opwarming van de aarde duurt het groeiseizoen (en dus allergieseizoen) steeds langer. Waar het seizoen in de jaren 60 tot 80 nog 39 weken duurde, is dat nu al 42 weken. En volgens de meest extreme KNMI-klimaatscenario’s komen daar rond 2050 nog eens veertig dagen bij.
Het is eerder voorjaar en later winter. In december kunnen bijvoorbeeld de els en de hazelaar al in bloei staan. Als je pech hebt ben je tot oktober zoet. Dan kun je nog last hebben van de relatief nieuwe plant Ambrosia. Want dat laatste is een ander probleem voor hooikoortspatiënten: soorten die van oorsprong alleen in warmere regionen voorkomen, kunnen door de klimaatverandering steeds vaker ook in Nederland gedijen. Denk aan de olijfboom.
En dan is er nog de ozonkwestie. Bij warmer weer neemt de concentratie ozon toe, waardoor de longen gevoeliger zijn voor de stoffen die hooikoorts kunnen veroorzaken. Planten produceren bovendien, vanuit een soort stressreactie, veel meer van zulke allergenen als ze worden blootgesteld aan ozon.
Gelukkig is er ook goed nieuws. Een beetje dan. Want er zijn dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen.
1. Zoek uit wat voor jou de boosdoener is
Van welke plantensoort heb jij precies last? Als je dat weet, is het makkelijker om hem te mijden en weet je beter waar je precies aan toe bent (en vooral wannéér).
2. Blijf binnen en houd ramen en deuren gesloten
Het klinkt een beetje als het advies wanneer je een NL-Alert krijgt, maar ook voor hevige hooikoorts gaat het op. In het hooikoortsseizoen is er geen betere manier om pollen buiten de deur te houden. Het is natuurlijk wel wat rigoureus. Er zijn ook speciale horren te koop met pollenwerend gaas (in Nederland ontwikkeld!). Zo kun je toch het huis luchten zonder consequenties.
3. Draag buiten een zonnebril
Ook als de zon niet schijnt. Staat wat pretentieus, maar zo’n bril beschermt je ogen wel enigszins tegen de pollen.
[…]
16. Onderga immunotherapie
Daarvoor kom je niet zomaar in aanmerking, maar als je symptomen extreem ernstig zijn, zou je daar eens naar kunnen informeren bij de huisarts. De therapie bestaat uit jarenlange injecties of druppels of tabletten onder de tong. Dit heeft als doel de allergie daadwerkelijk te verminderen, terwijl andere bekende middeltjes alleen de symptomen bestrijden.
Bronnen: RIVM, KNMI, Thuisarts, Hooikoortsradar.nl, Buienradar, Pollennieuws.nl, Universiteit van Nederland, The Guardian