Vele files maken automobilist gek: deze mensen laten de auto thuis

Het is dagelijks raak: in de spits staat het verkeer in de regio muurvast. Files slingeren van Blijdorp tot Kralingen om de stad uit te komen. Het weerhoudt forenzen er niet van om iedere dag de auto in te stappen. Toch kan het anders, bewijzen deze drie inspirerende filemijders.

[…]

Wim: “Als het regent trek ik zo’n onaantrekkelijk regenpak aan.”

“Iedere dag fiets ik van het idyllische Overschie naar Rotterdam”, zegt Wim Pijbes (61), voormalig directeur van de Kunsthal en het Rijksmuseum, tegenwoordig directeur van stichting Droom en Daad. Hoe lang zijn tochtje duurt? “Dat hangt er vanaf wat ik tegenkom onderweg. Leuke mensen, leuke dingen. Voor mij is de reis onderdeel van de bestemming.”

Fietsend zie je ook veel meer van de stad, vindt hij. “Zo ben ik eens de Rotterdamse waterkant langs de Nieuwe Maas nauwgezet gaan volgen en het Veerhuis tegengekomen. Daar maakt de stichting waar ik directeur van ben op dit moment een schrijvershuis van.” Hij is dol op fietsen: “Op dit moment ben ik in New York, daar fiets ik me helemaal het schompes. De rest van het verkeer staat muurvast, maar Wim gaat er gewoon doorheen, terwijl die New Yorkers het in hun broek doen van angst.”

Hij laat zich ook niet tegenhouden door een regenbui. “Dan trek ik zo’n onaantrekkelijk regenpak aan. Samen met fietstassen misschien wel de meest onsexy dingen ter wereld. In het ergste geval neem ik de bus. Iedere directeur of bestuurder zou eens in de week de bus moeten nemen. Journalisten trouwens ook.” De auto pakt hij zelden. “Dan ben ik langer onderweg dan op de fiets. Het vorige college wilde de auto de stad uit. Nou, dat is gelukt. De file staat inmiddels tot aan Overschie.”

Van een elektrische fiets wil hij niets horen. “Als ik twee keer per dag met tegenwind langs de Schie fiets, word ik van alle kanten ingehaald door die dingen. Maar ik doe het in mijn eigen tempo.”

De files zijn langer dan voor corona, meldde de ANWB begin april. In vergelijking met begin 2019 steeg het aantal files met 10 procent, begin dit jaar werd een filerecord gebroken (1102 kilometer), er kwamen een half miljoen auto’s bij en in de regio zorgen meerdere werkzaamheden voor opstoppingen. Zo is een van de Parksluizenbruggen, de Roseknoop en de Heinenoordtunnel dicht.