Warmte voelen met je fantoomhand: ‘Mijn ledemaat is terug’

Geen hand meer hebben, maar daar wel warmte en kou in voelen. Dat is wat zeventien patiënten overkwam dankzij een nieuwe, in Zwitserland ontwikkelde technologie. Zij missen door amputatie hun hand, maar kunnen nu weer temperatuurverschillen voelen in hun fantoomhand.

Ze ervaren hun ontbrekende hand – inmiddels vervangen door een prothese – daardoor weer als een echt ledemaat. “Het voelt niet meer als een fantoom, je ledemaat is weer terug”, zegt een van de proefpersonen tegen het wetenschapsblad Science. “Het integreren van sensaties van heet en koud verbetert in mijn ogen ook sociale interacties”, voegt een andere patiënt daaraan toe. “Als je handen schudt met andere mensen, is warmte essentieel”.

Verrassing

De wetenschappers waren zelf verrast door het resultaat. Ze hadden verwacht dat de patiënten warme en koude sensaties zouden voelen op hun stomp. In plaats daarvan wezen ze op specifieke punten op een getekende hand die voor hen lag, en zeiden: “Ik voel het daar.” Van de 27 proefpersonen ervoeren 17 de temperatuursensaties in hun ontbrekende hand, schrijven de onderzoekers in Science.

De techniek is ontwikkeld aan de technische universiteit van Lausanne en werkt met warmtesensoren in de vingers van de prothese. Die signalen worden met warmtegevoelige elektroden – thermoden genoemd – doorgegeven aan de stomp van de arm van de patiënten. Hierdoor nemen ze het gevoel van temperatuur waar in hun ontbrekende hand.