Voor 20 euro laat Rudolf (70) dozen met drugschemicaliën in zijn flatje staan. Als ze ontploffen wordt hij uit huis gezet

Firefighter and turntable ladder1” by JPC24M is licensed under CC BY-SA 2.0

Wanneer de vriendelijke Rudolf twee jongens voor twintig euro kan helpen met het opslaan van een paar dozen die naar Turkije moeten, twijfelt hij niet. Wat Rudolf niet weet, is dat de dozen vol met drugschemicaliën zitten. Als de dozen ontploffen en in brand vliegen, belandt Rudolf een jaar lang op straat.

De brand in de dozen met chemicaliën begint rond 01:30 uur in de nacht. Rudolf woont op de tiende etage van het gebouw. Het vuur is kort maar hevig. Dertig ouderen en mensen met een beperking worden midden in de nacht geevacueerd omdat de rook zich razendsnel door de flat verspreidt.

Rudolf wordt na de ontploffing door de twee jongens voor dood achtergelaten. Met een brandwond aan zijn voet weet hij met hulp van de brandweer te overleven. Zijn ellende blijkt nog lang niet klaar na de brand.

Na de explosie wordt Rudolf opgepakt. Woningcorporatie Havensteder beheert het flatgebouw en neemt in deze tijd contact met hem op. Ze vertellen dat, ondanks dat ze geen eerdere klachten over hem hadden, de gevolgen van de brand heel groot zijn. De schade aan het gebouw was volgens Havensteder enorm en joeg veel ouderen uit de flat veel angst aan. Ze beginnen een rechtszaak om Rudolf uit zijn huis te zetten.

[…]

Van Poppel is trots op de samenwerking van Rudolf en zijn team het afgelopen jaar. Ze benadrukt dan ook vooral de goed gevonden oplossing in plaats van haar onenigheid met Havensteder. “Hij is hulp komen zoeken en we hebben nu gezien dat als je je krachten bundelt dat er nog van alles te doen is als oplossing.”

Havensteder meldt Rijnmond erg blij te zijn dat het woonprobleem voor Rudolf is opgelost.