Verlamde man kan door ‘digitale brug’ tussen hersenen en rug lopen

²°¹°°, Public domain, via Wikimedia Commons
Stephen Hawking ²°¹°°, Public domain, via Wikimedia Commons

Een team van Zwitserse en Franse neurowetenschappers is erin geslaagd om de communicatie te herstellen tussen de hersenen en het ruggemerg van een man met een gedeeltelijke dwarslaesie. De 40-jarige Gert-Jan Oskam kan daardoor weer lopen, simpelweg door er bewust aan te denken.

Hij kreeg een ‘digitale brug’ ingebouwd, waardoor zijn hersenen kunnen communiceren met zijn ruggemerg. Met die connectie kan hij – met behulp van een rollator of krukken – weer op een natuurlijke manier lopen.

Twee elektronische implantaten in zijn brein herkennen de elektrische signalen die uitgezonden worden wanneer hij denkt aan lopen. Die signalen worden met behulp van kunstmatige intelligentie omgezet en draadloos doorgestuurd naar een implantaat in het ruggemerg, zodat hij weer controle over zijn benen heeft. “Je denkt aan een stap, en je maakt een stap. Het is een natuurlijk proces”, zegt Oskam.

“Gert-Jan is nu de enige persoon ter wereld met een volledig geïmplanteerd systeem met digitale connectie”, legt zijn revalidatiearts Ilse van Nes, van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, uit: “Twee dagen na de operatie voelde hij dat hij contact kreeg met zijn benen. Na een paar sessies hadden we al een werkend systeem. Dat hadden we echt niet verwacht.” Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in Nature.