Van modderpoel tot groene oase: eerste tiny house-wijk van Rotterdam staat als een huis

Boneyard Studios Tiny House Village” by Inhabitat is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Een kruidentuin, bloemen, planten en een natuurlijke vijver met kikkers. Wat eerst een bijna blanco kavel was, is nu een levendige, groene woonwijk in Rotterdam. In 2021 zijn pioniers begonnen met het bouwen en plaatsen van hun kleine huizen in de eerste tiny house-wijk van de stad. De bewoners hebben de handen flink uit de mouwen moeten steken en dat met vallen en opstaan. Een gevoel van trots overheerst. “Deze plek is uniek in Rotterdam.”

De Kleine Burg ligt aan aan de rand van het Zuiderpark in Rotterdam. Als je het park binnenloopt over het bruggetje vanuit Zuidwijk, zie je de tiny houses opdoemen. Idyllisch aan het water, verscholen tussen treurwilgen, riet en het hoge gras. De buren zijn vooral gebruikers van de volkstuincomplexen. Het wijkje heeft een eigen hek met brievenbusjes erop.

De Kleine Burg is een experiment. Er staan inmiddels elf kleine houten huizen. De bewoners mogen er van de gemeente in totaal tien jaar wonen. Daarvan zijn er nu dus nog acht over. “Dat wisten we toen we hier aan begonnen.”

Zo ziet de Rotterdamse woonwijk met kleine huizen er uit:

Van modderpoel naar groene wijk

“We hebben echt moeten ploeteren om te komen waar we nu zijn”, lacht bewoonster Parel van der Plas terwijl ze in de tuin van haar tiny house staat. Ze kijkt uit op treurwilgen en de plas. “De wijk was twee jaar geleden nog echt een modderpoel. We hebben als bewoners alles zelf moeten maken. Van het stroomnetwerk onder de grond tot de wandelpaden.” De nieuwste aanwinst van de bewoners is een kruidentuin. Binnenkort komt er een glazen kas voor het kweken van groenten bij.