Van ‘allemaal onzin’ naar ‘ach, loopt wel los’: de klimaatscepticus gooit het over een andere boeg

Baby Boomers for climate change action – PeoplesClimate-Melb-IMG_8356” by John Englart (Takver) is licensed under CC BY-SA 2.0

Simpelweg ontkennen dat het klimaat opwarmt door toedoen van de mens hoor je niet vaak meer. Klimaatscepsis krijgt een andere vorm, blijkt uit een groeiend aantal onderzoeken – en begint zelfs uit te doven.

Het klimaat verandert altijd. In de Middeleeuwen was het nog veel warmer. CO2 is vooral goed voor de plantjes. En de lucht bevat maar 0,042 procent CO2, hoe kan dat nou het klimaat opwarmen?

Het is zomaar een greep uit het repertoire van de klimaatontkenner: de minderheid die nog steeds volhoudt dat het klimaat niet verandert door toedoen van de mens, of sowieso niet verandert. Een opvatting die indruist tegen de vrijwel unanieme consensus onder klimaatwetenschappers. Want ten overvloede: het klimaat verandert inderdaad altijd, maar nooit zo snel als nu; in de Middeleeuwen was er ook een warme periode, maar niet wereldwijd; CO2 is goed voor plantengroei, maar we stoten meer CO2 uit dan planten opnemen; en 0,042 procent CO2 zegt uiteraard niets over het effect ervan.

Maar in dit vastgeroeste ontkennen van klimaatverandering lijkt beweging te zitten. Zo ergens de laatste vijf à tien jaar is het tij langzaam gekeerd, blijkt uit steeds meer cijfers. 

[….]

Ook de Nederlandse burger neigt soms naar ‘oplossingenscepsis’, blijkt uit de SCP-cijfers. Zo zegt in het net verschenen SCP-rapport ongeveer een kwart van de bevraagde Nederlanders ronduit boos te zijn over alle aandacht voor het klimaat, terwijl er ook andere problemen zijn. Een iets groter aantal (28 procent) ergert zich aan groen gedrag, meer dan de helft (55 procent) is het eens met de stelling ‘de overheid mag niet bepalen hoe duurzaam ik leef’.

De Kluizenaar wijst erop dat de boosheid over de klimaataandacht de afgelopen jaren iets lijkt afgenomen. Terwijl de bereidheid om wat te doen aan het klimaat juist groeide. Liefst 72 procent zegt dat snelle actie tegen klimaatverandering nodig is. En het aantal Nederlanders dat erkent dat we anders moeten leven, neemt toe: van 70 procent in 2019 naar 86 procent vorig jaar.

Zo begint de klimaatscepsis uit te doven. Klimaatverandering is in de ogen van critici niet langer een verzinsel van een linksdraaiend complot van wetenschappers, maar wel een onderwerp dat te veel aandacht opeist en best nog even kan wachten. Een opvatting die steun vindt bij ruwweg een kwart van de bevolking.

‘In principe is het goed nieuws dat veel sceptici zijn bijgedraaid. Maar wat eronder ligt is minder goed nieuws: dat de opwarming zo duidelijk is dat ze niet meer te ontkennen valt’, zegt De Coninck. Een gevolg is dat de technologische oplossingen die de sceptici zo bejubelen, de uitstoot misschien niet snel genoeg meer terug kunnen krijgen om de opwarming nog enigszins in bedwang te houden.

‘Ze zijn eindelijk bij’, zegt De Coninck. ‘Maar de karavaan is alweer twee stations verder.’