Stedin wil vers kapitaal van provincies voor verzwaring elektriciteitsnetwerk

2017 Volkswagen Crafter ‘Stedin’” by harry_nl is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Energietransitie Stedin vraagt drie provincies om geld. Dat kapitaal is nodig om het stroomnetwerk te moderniseren. Blijft de bijdrage uit, zo waarschuwt de netbeheerder, dan vertraagt dat de energietransitie.

Netbeheerder Stedin vraagt Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland om financiële bijdragen zodat het voldoende kan investeren in het stroomnetwerk. In een brief aan de provincies waarin Stedin actief is, stelt het bedrijf nog 1,8 miljard euro aan vermogen nodig te hebben om zijn energienetten tot 2030 te kunnen verzwaren.

Stedin richt zich in de drie provincies tot de zogeheten verkenners die de formatie van nieuw provinciaal bestuur voorbereiden.

Het verzoek van het netwerkbedrijf komt niet als een verrassing. Door de verduurzaming nemen vraag en aanbod van stroom toe, wat meer capaciteit van het net vergt. De vraag naar stroom wordt groter doordat bedrijven willen elektrificeren om hun schadelijke uitstoot te reduceren. Ook de groei van het aantal elektrische auto’s speelt een rol. Tegelijkertijd moeten de zonnepanelen die op inmiddels 2 miljoen daken liggen hun stroom kwijt kunnen als de zon schijnt.

Om de investeringen te kunnen financieren, is Stedin al in gesprek met het Rijk over een kapitaalinjectie van 500 miljoen, in ruil voor een aandelenbelang. Waarschijnlijk vóór de zomer moeten de ruim veertig gemeenten die aandeelhouder zijn daar toestemming voor geven.