‘Rutte hielp Shell via geitenpaadjes aan waterstofsubsidie van 150 miljoen euro’

Organic Farming, Kampia Cyprus” by George M. Groutas is licensed under CC BY 2.0

Groene waterstof Het oliebedrijf kondigde de bouw van de grootste groene waterstoffabriek van Europa vorig jaar aan en dreigde daardoor subsidie mis te lopen. Premier Rutte en ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken boden hulp.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft Shell geholpen een subsidie van 150 miljoen euro te krijgen die het oliebedrijf door onzorgvuldigheid dreigde mis te lopen. Uit interne berichten blijkt dat ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken het subsidiebedrag met „geitenpaadjes” en een „flexibele” interpretatie van de vereisten toch bij Shell wisten te krijgen. Dat schrijft onderzoeksplatform Follow the Money vrijdag.

Het geld wordt ingezet voor de bouw van de Holland Hydrogen I: de grootste groene waterstoffabriek van Europa, die op de Tweede Maasvlakte moet verrijzen. De beoogde kosten hiervoor bedragen 684 miljoen euro. Shell laat Rutte de bouw op 6 juli 2022 aankondigen, terwijl er nog helemaal geen subsidieaanvraag is ingediend. Door deze haast dreigt het project helemaal niet in aanmerking te komen voor de waterstofsubsidie. Voor een subsidieaanvraag moet een bedrijf kunnen hardmaken dat het project zonder staatssteun niet kan plaatsvinden en dat is niet aannemelijk wanneer het al aangekondigd is.

Met hulp van Rutte via ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken wordt gekeken naar meerdere geitenpaadjes, om de subsidie tóch in Brussel te kunnen aanmelden. Het oliebedrijf dreigt het project te zullen moeten intrekken als het de subsidie niet ontvangt. Shell beargumenteert dat de aankondiging van afgelopen juli geen definitieve investeringsbeslissing was, een redenering waarmee de ambtenaren akkoord gaan. Zij sturen het voorstel door naar Brussel, waar de Europese Commissie de subsidie van 150 miljoen euro toekent aan Shell, dat in 2022 een recordwinst boekte van 38,5 miljard euro.