Spaanse boeren wanhopig door extreme droogte: ‘Alles schroeit weg’

Garda lake HDR” by Claudio Pimazzoni is licensed under CC BY-NC 2.0

Na vijf maanden zonder regen is de Spaanse olijfboer Pedro Cachinero Diaz de wanhoop nabij. “De hele tak is leeg. Er zit niet één vrucht aan”, zegt hij terwijl hij met zijn hand over een olijftak strijkt. De bloemetjes laten los en dwarrelen omlaag. Tranen staan in zijn ogen. “Dit is heel triest. Ik heb een jaar lang geen inkomsten.”

In de bergen van de Spaanse regio Los Pedroches, ten noorden van Córdoba, is alles kurkdroog. Sinds december heeft er niet geregend. De komende dagen wordt wel regen verwacht, maar dat lost de extreme droogte in het gebied niet op.

Ook buiten de regio merken ze de droogte. Spanje beleefde vorige maand de warmste en droogste april sinds 1961, het jaar dat is begonnen met het bijhouden van weerdata. In het zuiden kwam de temperatuur in april al tot bijna veertig graden.

In De Klomp, een gehucht bij Veenendaal, kwam een auto vast te zitte

In De Klomp, een gehucht bij Veenendaal, kwam een auto vast te zitten onder een spoortunnel bij station Veenendaal-De Klomp. De bestuurder van de auto wilde de tunnel gebruiken om richting Ede te rijden, meldt Omroep Gelderland, maar dat ging mis. De brandweer heeft haar uit de auto gehaald.

Spaanse brandweer redt 120 Nederlandse leerlingen en 20 leraren in noodweer

De Spaanse brandweer heeft zondagmiddag een groep van 120 Nederlandse leerlingen en twintig leraren gered die verrast werden door een sterke storm.

Plots zijn zelfs de boeren rond het Gardameer niet langer zeker van water

‘Droogtetoeristen’ lopen, op 14 april dit jaar, over een smalle strook land naar het eilandje San Biagio, in de volksmond ook wel Konijneneiland genoemd. Foto Luca Bruno/AP

Klimaatverandering Het Noord-Italiaanse Gardameer, een toeristische trekpleister, heeft het laagste peil sinds zeventig jaar bereikt. De landbouw in de streek hangt sterk af van dit cruciale zoetwaterreservoir. Boeren treffen speciale, maar dure maatregelen om de droogte te slim af te zijn.

Alarm om droogte in Frankrijk: verkoop zwembaden in de ban

Beeld © AFP

Het uiterste zuiden van Frankrijk gaat naar de hoogste alarmfase voor droogte. Al maanden, en eigenlijk zelfs jaren, valt er veel te weinig regen. Daarom worden er nu al, begin mei, allerlei maatregelen genomen om een watertekort te voorkomen. De opvallendste: de verkoop van zwembadjes wordt verboden, net als het vullen ervan. En dan moet de zomer nog komen.

Droog, droger, droogst. Nee, de oplettende lezer weet dat dit met deze lente even niet over Nederland gaat. Wel over het zuiden van Europa. Eerder berichtten we al over de droogte en de hitte in Spanje. Maar ook dichterbij huis, in Frankrijk, is het raak.

Zwembaden in de ban

Vooral in het departement Pyrénées-Orientales, dat aan Spanje grenst, is de grond gortdroog. Zo droog, dat vanaf woensdag de alarmfase geldt. Vanaf dan gaan er in die regio allerlei maatregelen in om water te besparen. Zo mogen auto’s niet meer met kraanwater worden gewassen. Ook mogen zwembadjes niet meer worden gevuld. En wie met de zomer in aantocht, nog een badje wil halen, heeft pech. Winkels mogen ze vanaf woensdag niet meer verkopen.