Opnieuw aandeelhoudersvergadering verstoord door klimaatactivisten

Forget fossil fuels, Give us back our target Tony – Melbourne rally for Climate Action” by John Englart (Takver) is licensed under CC BY-SA 2.0

Voor de tweede keer deze week liep een jaarvergadering van een olieconcern totaal aan de hand. Nadat klimaatactivisten dinsdag de aandeelhoudersvergadering van Shell verstoorden, was het nu de beurt aan TotalEnergies. Het bedrijf zette pepperspray in tegen honderden activisten die de toegang wilden blokkeren.

De demonstranten probeerden op die manier te voorkomen dat aandeelhouders naar binnen gingen. Eerder op de dag zette de politie al traangas in om activisten tegen te werken.

Balen

[…]

De klimaatactivisten willen dat TotalEnergies, net zoals ze eisen bij andere olie- en gasconcerns als Shell, sneller verduurzaamt en afscheid neemt van fossiele brandstoffen. Het Franse concern wil op zijn eigen tempo verduurzamen en niet aan de door activisten voorgestelde doelen voor 2030 voldoen.

[….]

30 procent voor duurzaamheidsvoorstel

Een voorstel om meer ambitieuze klimaatmaatregelen te nemen, werd uiteindelijk door de aandeelhouders weggestemd met slechts 30 procent van de stemmen voor. Het plan was ingediend door Follow This, een groep van groene aandeelhouders, gesteund door een coalitie van zeventien beleggers waaronder Achmea. De voorstellen kosten te veel, zo vinden de meeste aandeelhouders die tegen zijn.