Ook kleinere leveranciers rekenden billijke energieprijzen, zegt toezichthouder ACM

©ACM

Energieleveranciers Budget Thuis, Engie en Greenchoice hebben geen woekerwinsten gemaakt tijdens de energiecrisis. De tarieven die zij in het eerste kwartaal hanteerden, zijn volgens toezichthouder ACM niet onredelijk geweest.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) was een onderzoek begonnen naar de energieprijzen door het drietal, omdat deze veel hoger waren dan normaal. De toezichthouder wilde daarom controleren of er misbruik werd gemaakt van de situatie door de marges te verhogen.

Na ‘uitgebreid onderzoek’ kwam de toezichthouder tot de slotsom dat de winst op de levering van energie bij geen van de drie partijen te hoog was. Marges lagen tussen de nul en vijf procent, vergelijkbare percentages met eerdere jaren. Hiermee zijn de tarieven volgens ACM niet onredelijk.

De hogere prijzen werden veroorzaakt doordat leveranciers zelf ook veel geld kwijt waren aan de inkoop van gas en elektriciteit. ‘Ook zijn de kosten hoger voor verzekeringen die inkopers moeten beschermen tegen risico’s op de onstuimige energiemarkt’, meldt ACM.

Eerder kwam de toezichthouder al tot een vergelijkbare conclusie bij de drie grootste spelers op de Nederlandse markt, Eneco, Essent en Vattenfall. Per klant verdienen zij ‘enkele tientjes per jaar’, concludeerde ACM begin maart. Dit bedrag is volgens ACM niet gestegen door de invoering van het prijsplafond. Vorig jaar viel de winst van dit drietal zelfs lager uit dan eerdere jaren.