OM: Waarom de meeste A12-activisten niet worden vervolgd

A12-28JAN2023 Extinction Rebellion ©Marjan Minnesma

Bij een blokkade van de Utrechtsebaan zijn zaterdag bijna 1600 actievoerders aangehouden. De meesten van hen zullen niet worden vervolgd. Zes vragen met antwoorden over deze beslissing:

Mag iedereen nu straffeloos een snelweg blokkeren?

Nee, het blokkeren van een snelweg is op zichzelf gevaarlijk en verboden. Het blokkeren van de A12 is ook niet toegestaan onder het recht op demonstratie; de burgemeester heeft demonstraties op die plek steeds verboden. Als mensen in strijd met dat verbod toch de Utrechtsebaan op gaan om actie te voeren, plegen zij een strafbaar feit (overtreding van de Wet openbare manifestaties, kortweg WOM). Dat was zaterdag ook het geval en daarom zijn de actievoerders zaterdag ook aangehouden en weggevoerd.

Moeten ze niet gewoon straf krijgen voor het overtreden van de wet?

De meeste actievoerders zijn aangehouden enkel voor het overtreden van de Wet openbare manifestaties, zij hebben actie gevoerd op een plek waar de burgemeester dat uitdrukkelijk had verboden. De rechter heeft in eerdere uitspraken bepaald dat als:

– er sprake is van een vreedzame demonstratie;
– er geen sprake is van laakbaar gedrag (denk aan vernieling of geweldpleging);
– de mate van overlast die de demonstratie veroorzaakt beperkt is;

er vaak geen reden is om nog een straf op te leggen als verdachten al zijn aangehouden door de politie. In die gevallen ziet het OM dan ook geen reden voor strafvervolging.

Waarom zijn de actievoerders aangehouden voor het overtreden van de WOM en niet voor het versperren van de Utrechtsebaan?

Waarom moet de politie nog wel de A12 ontruimen?Waarom gaan jullie anders om met de mensen die even verderop de snelweg blokkeerden?

Wat betekent dit voor andere demonstraties?