OLVG en Maasstad gaan kunstmatige intelligentie gebruiken op de ic

St. Thomas-Elgin General Hospital – New Intensive Care Ward, 1961” by Elgin County Archives is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Kunstmatige intelligentie Na de onderzoeksfase in het Amsterdam UMC heeft het OLVG nu de eerste licentie van de ‘ontslagsoftware’ in gebruik’

De artsen op de intensive care van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam beschikken dankzij kunstmatig intelligente ontslagsoftware van softwarebedrijf Pacmed over een nieuwe assistent.

Die helpt de arts met de beslissing of een patiënt wel of niet van de IC ontslagen kan worden. Een soort tweede mening, „die kan aanzetten tot een heroverweging”, zegt Reinier Crane, intensivist (gespecialiseerd IC-arts) in het OLVG.

Sinds vorige zomer werd het model al gebruikt in het Amsterdam UMC, als onderdeel van de onderzoeksfase. Inmiddels heeft het die fase verlaten en hebben het OLVG en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam de eerste licenties afgenomen. De software is nu twee weken in gebruik bij het OLVG. Ook het Maasstad Ziekenhuis zal het de komende weken in gebruik nemen.

Eérst beslist de arts, vertelt Crane, daarna kan die een beslissing toetsen aan de software. Die geeft namelijk weer hoe groot de kans is dat een patiënt bij ontslag van de IC binnen twee weken daar terugkeert óf komt te overlijden. Doorgaans is die kans 5 tot 10 procent. Valt het percentage veel hoger uit, „dan zullen we die persoon niet snel wegsturen”, zegt Crane.

Essentieel

De software geeft de arts ook inzicht over welke factoren meewegen in de beslissing van de software. Dat is essentieel, want de beoordeling van de arts kan met een reden afwijken van die van de software.