Nederlandse beleggers voorop in kritiek op klimaatbeleid Shell

© Follow This

De aandeelhouders van Shell komen deze dinsdag bijeen. Voor veel beleggers staat het klimaat hoog op de agenda.

De Schot Andrew Mackenzie heeft er zonder twijfel nog wel eens aan teruggedacht. De president-commissaris van Shell beleefde een jaar geleden benauwde momenten toen klimaatactivisten de aandeelhoudersvergadering in Londen stillegden. Mackenzies vertwijfelde pogingen om met hen in gesprek te gaan, hadden geen enkele kans. De demonstranten zongen onophoudelijk ‘we will stop you’ en, toen de politie hen wilde verwijderen, bleken zij aan hun stoel te zijn vastgelijmd. De vergadering werd voor maar liefst vier uur geschorst.

Ook dit jaar zal Shell bij de aandeelhoudersvergadering (deze dinsdag) het nodige weerwerk krijgen. Milieuorganisaties, maar ook beleggers zullen zich roeren, ondanks de jaarwinst van Shell van 36 miljard euro. Mackenzie, 67 jaar oud en oud-topman van mijnbouwbedrijf BHP Billiton, weet al dat sommige Britse aandeelhouders zijn persoonlijke herverkiezing als president-commissaris zullen aangrijpen om het klimaatbeleid van het olieconcern te bekritiseren.

Adviesbureau Pirc, dat beleggers adviseert bij hun stemgedrag in aandeelhoudersvergaderingen, heeft zijn klanten bericht dat er „specifieke bezorgdheid” bestaat dat het beleid van Shell indruist tegen ‘Parijs’. Het aldaar gesloten akkoord moet de wereld behoeden voor een opwarming van meer dan 2 graden (en bij voorkeur 1,5 graad). Pirc, in Europa de grootste adviseur in zijn soort, stelt voor Mackenzie en zijn medebestuurders dinsdag vanwege het tekortschietende klimaatbeleid „ter verantwoording te roepen”.

‘Met oprechte spijt’

Ook van pensioenfonds Church of England (CofE) kan Mackenzie, die als president-commissaris de vergadering leidt, op verzet bij zijn herbenoeming rekenen. De Britse belegger heeft al aangekondigd om daarnaast ook tegen de formele benoeming van de pas aangestelde bestuursvoorzitter Wael Sawan te stemmen. Dat gebeurt „met oprechte spijt” zoals bestuurder Adam Matthews in The Telegraph verklaarde. „We hebben geen vertrouwen meer in de richting die het bedrijf is ingeslagen.” Winst op korte termijn krijgt bij Shell, zo luidt de beschuldiging, de prioriteit boven groene investeringen.

Het pensioenfonds behoort met zijn vermogen van 3 miljard pond (3,45 miljard euro) zeker niet tot de grotere beleggers, maar toch ligt het kritische statement gevoelig. CofE is jarenlang de zogeheten ‘lead investor’ geweest binnen het mondiale beleggerscollectief Climate Action 100+. Namens zevenhonderd grote beleggers leidde het Britse fonds de gesprekken met Shell en het oliebedrijf kon altijd op steun rekenen.

Shell zegt in een reactie in The Guardian dan ook „gedurende bijna een decennium met CofE als partners samen te hebben gewerkt” aan de energietransitie. „Wij (…) zijn het zeer oneens met het gewijzigde standpunt van het pensioenbestuur.”

Shell moet zich aan ‘Parijs’ gaan houden, vinden activistische aandeelhouders

Sawan en Mackenzie hoeven echt niet te vrezen voor hun positie, maar het gaat om het signaal. Sinds vorig jaar zijn de Nederlandse pensioenuitvoerders PGGM en MN ‘lead investor’ bij Climate Action 100+ (CA100+) en hun positie was vanaf het begin duidelijk: de twee beleggers steunen de jaarlijkse motie van de activistische aandeelhouder Follow This dat Shell zich aan Parijs moet gaan houden.